Anderlecht is tikkende tijdbom: Kompany moet het vandaag uitleggen, supporters viseren Coucke

Kompany deze ochtend bij aankomst op Neerpede met zijn assistent Rodyse Munienge.
PN Kompany deze ochtend bij aankomst op Neerpede met zijn assistent Rodyse Munienge.
Het heeft nog lang geduurd. De Anderlecht-­achterban uitte zijn onvrede na een nieuwe wanprestatie, ­vandaag doet het bestuur ­hetzelfde. Vrijdag op Charleroi is winst een must. Again...

Dat-ie op afstand gebleven was, vertelde Simon Davies over het overleg tussen zijn spelers en de fans. Verstandig — alsof híj hen zou kunnen kalmeren. Achtergrondfiguur.

Michael Verschueren gaat wel de confrontatie aan. Vandaag ontvangt hij Vincent Kompany, die tijdens de wekelijkse ­afspraak op maandag mag komen uitleggen waarom “de algoritmes” weliswaar kloppen — op Anderlecht is men zeer ­tevreden over zijn werk — maar de resultaten niet volgen. Het bestuur verwacht antwoorden.

Photo News

Gisteren liet Verschueren na afloop al een klein aantal supporters toe in het stadion. Om de schade te beperken. En te anticiperen op nieuwe onlusten. Maar is het niet al te laat? “Vrijdag zijn we met ruim 1.500 in Charleroi”, is de teneur bij de achterban, die kortstondig amok maakte aan de poorten. “Als het daar...”

Als het daar tegenslaat, staat de tribune letterlijk in brand, vrezen we.

Vooral Marc Coucke wordt geviseerd. Hoe veel sh*t kan hij aan? Anderlecht is nu ­eenmaal Oostende niet.

Links: Coucke gisteren in de tribunes tijdens de 0-0 tegen W.Beveren, rechts Kompany na de bekerzege in Beerschot.
Belga Links: Coucke gisteren in de tribunes tijdens de 0-0 tegen W.Beveren, rechts Kompany na de bekerzege in Beerschot.

De harde kern is het beu. Het kan allemaal wel zijn dat er ‘een project’ is en dat vinden ze goed zo, maar Waasland-Beveren thuis moet in eender welk verhaal een hapje zijn.

BELGA

Niet dus. Het klassement liegt niet. RSCA is anno 2019 een staartploeg.

Anderlecht had Waasland-Beveren kunnen kloppen. Op basis van een oké eerste kwartier na rust. Voorts was paars-wit ­andermaal slécht. Traag aan de bal. En ­zonder inspiratie.

Ook op de bank overigens. Bizarre wissels. Ineens viel El Hadj als eerste in. Op Thelin was het meer dan tachtig minuten wachten. En recordtransfer Vlap mocht zelfs niet meedoen.

‘Normaal doen’ is te veel gevraagd.

Photo News

Als je dan ook nog je zeldzame mogelijkheden mist... Verschaeren — wat is er met Yari gebeurd? — trapte onbegrijpelijk naast een leeg doel, Nasri besloot op de keeper en Roofe had te veel tijd nodig. Mits wat geluk had Waasland-Beveren zelfs een hold-up kunnen plegen. De zweem van goed voetbal is weg. Het vertrouwen binnen de kern ook.

Zélfs Vincent Kompany gaf achteraf in de kleedkamer een naar verluidt geslagen ­indruk. “We hadden moeten winnen, ­jongens.” Niemand leek het te horen: allen stil met de kopjes naar ­beneden. De vraag is of er überhaupt een bodem is. En net nu volgt Charleroi, een traditioneel lastige verplaatsing. Weer een finale. Het houdt niet op.

Vincent Kompany heeft tien wedstrijden geleid, slechts twee daarvan won Anderlecht (eentje dan nog na verlengingen tegen een tweedeklasser-in-crisis). Alleen in 1927 waren de resultaten in de competitie dramatischer na negen duels. ‘Historisch’.

Al een geluk dat niemand achteraf kwam verkondigen dat “play-off 1 nog kan”. Da’s voorbij, niet?

Enkel een bekertriomf kan het seizoen redden. En dan nog...

Laten we positief eindigen: toch maar een punt uitgelopen op Cercle. 

RSC Anderlecht is een tikkende tijdbom.

Vanop straat weerklonk: “Shame on you!”

Yari Verschaeren.
Joel Hoylaerts / Photo News Yari Verschaeren.
Jonas De Roeck.
Joel Hoylaerts / Photo News Jonas De Roeck.
Kenny Saief.
Joel Hoylaerts / Photo News Kenny Saief.
Michel Vlap.
Joel Hoylaerts / Photo News Michel Vlap.
Knowledge Musona.
Joel Hoylaerts / Photo News Knowledge Musona.
Pieter Gerkens.
Joel Hoylaerts / Photo News Pieter Gerkens.
Adrien Trebel.
Joel Hoylaerts / Photo News Adrien Trebel.
Frank Boeckx.
Joel Hoylaerts / Photo News Frank Boeckx.
Elias Cobbaut.
Joel Hoylaerts / Photo News Elias Cobbaut.
Alexis Saelemaekers.
Joel Hoylaerts / Photo News Alexis Saelemaekers.
Frank Arnesen.
Joel Hoylaerts / Photo News Frank Arnesen.141 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Marco Maerten, je bent appelen met peren aan het vergelijken. Voetbal is volkssport nummer 1. Daar komen alle sponsors en multinationals op af. En ja, er wordt inderdaad grof geld verdiend, de wereld is gek aan het worden. Voor mij is geen enkele voetballer meer dan 1 miljoen waard, maar wie ben ik ? Als jouw baas 500% loonsverhoging zou geven, ga je dan ook zeggen: "Hallo, heeft u een idee wat een gewone man verdiend, laat maar, anders ben ik een ordinaire geldwolf" Denk het niet.

 • rik cappelle

  Dat de echte supporters eens de reactie lezen van Luc Huon en van Brent en dat ze die toch tenminste proberen te snappen. Volledig correct.

 • LUC HUON

  Waarom de harde kern Coucke viseert begrijp ik niet Verleden seizoen moest de toenmalige ploeg buiten en de jeugd verdiende alle kansen Eigenlijk zijn ze op hun wenken bediend. Men kan voor deze mislukking overal schuldigen vinden maar Coucke viseren is onterecht en gevaarlijk. Hebben ze liever een buitenlander die de boel komt ontmantelen en de rest de dieperik inschiet? In dit verhaal heeft enkel Weiller de situatie goed ingeschat, nietwaar heren "voetbalchefs" en analisten?

 • Marco Maerten

  Ik zei net tegen enkelen,'kijk daar,wat die mensen op 1 maand verdienen(of krijgen),daar moet ik 45 jaar voor werken..en dan kunnen ze nog achterpoorten gebruiken om amper belastingen te betalen.Dit is geen sport meer..maar gewoon een ORDINAIRE multinational. Een marathonloper die 2u en 2min loopt,mag tevreden zijn met het loon van een kok in een doorsnee restaurant.

 • Lois Verdonk

  Kan men de aandacht niet beperken tot de zes ploegen die wel belangrijk zijn in de competitie ? Met alle respect voor de staartploegen maar geen kat wil dat weten.