Anderlecht accepteert straf: tribune deels gesloten tegen Zulte Waregem na bommetje richting Mignolet

BELGA
De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft naar aanleiding van de voetzoeker die in de buurt van Club-doelman Simon Mignolet tot ontploffing kwam, beslist om RSC Anderlecht een match gedeeltelijk achter gesloten deuren en de maximumboete van 5.000 euro op te leggen. Paars-wit kon in beroep gaan, maar accepteert de straf.

De thuisnederlaag tegen Club Brugge (1-2) van 19 januari zinde bepaalde fans van de harde kern van Anderlecht niet. Eén supporter gooide vlak voor het laatste fluitsignaal een bommetje in het strafschopgebied van Club-doelman Mignolet. Diens collega-Rode Duivel Vincent Kompany maande de paars-witte supporters aan tot kalmte.

RSCA moest zich op dinsdag 4 februari voor de Geschillencommissie verantwoorden voor het incident. Bondsprocureur Kris Wagner eiste een boete van 2.500 euro, maar het verdict is een pak zwaarder. Niet alleen krijgen de Brusselaars de maximumboete, maar ook werd beslist om een deel van de tribunes voor een van de volgende thuismatchen te sluiten. Het gaat om vakken N0, N1, N2, N3, N4, N5 en N6, waar traditioneel de harde kern plaatsneemt in het Lotto Park. 

Anderlecht gaat niet in beroep tegen de straf. “RSC Anderlecht aanvaardt de beslissing van de KBVB om de vakken N0 tot N6 te sluiten tijdens de wedstrijd tegen Zulte Waregem van zaterdag 7 maart om 20u00. De club aanvaardt ook de boete van 5.000 euro”, klinkt het in een communiqué.

“RSC Anderlecht benadrukt dat de veiligheid van de fans, de spelers, de scheidsrechters, de stewards, media- en clubmedewerkers ten alle tijde gegarandeerd moet zijn. Het afsteken van pyrotechnisch materiaal hoort daarom niet thuis in een voetbalstadion. De club betreurt dat een meerderheid gestraft wordt voor het wangedrag van een kleine minderheid. De club zal er ook alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden en de fans wijzen op de gevaren van pyrotechnisch materiaal.”

De indeling van het stadion van Anderlecht.
Anderlecht De indeling van het stadion van Anderlecht.
BELGA
Photo News45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Ronsmans

  als ik al deze reacties lees gaat het alleen maar over de boete en de sluiting van de tribunes. Maar geen enkel woord over die 799 andere supporters die niet naar hun match mogen gaan kijken, verbannen door die ééne zogezegde supporter. Worden deze mensen vergoed? komt daar op een of andere manier een tegemoetkoming? Zij bijven in de kou staan, letterlijk en figuurlijk.

 • peter destoop

  reeds voorwardelijk en toch opnieuw vrijgesproken. Hier wordt duidelijk met 2 maten en 2 gewichten gewerkt.

 • constan vriel

  ja guido, sommige clubs hebben in het verleden zelfs GEEN straf gekregen voor dergelijke feiten , maar nu het RSCA is is de straf niet zwaar genoeg, gewoon uit jaloezie.

 • franky canoot

  Hopelijk wordt iedereen over dezelfde kam geschoren. Standard wordt nooit gestraft. Brugge supporters mogen alles gooien, roepen. ... Maar Anderlecht moet en zal gestraft worden. Hypocrisie van de Belgische voetbalbond en zijn parket.

 • Erwin Schauvliege

  Ik vind dat de dader financieel verantwoordelijk mag worden gesteld. De club zelf treft hieraan geen schuld. De vraag is wat Bart Verhaeghe achter de schermen, onder het mom van zijn ondervoorzitterschap in de KBVB, gedaan heeft om een concurrent zoveel mogelijk schade te berokkenen. Belangenvermenging dus.