Exclusief voor abonnees

4 paars-witte iconen over het annus horribilis van Anderlecht: “Een supercrisis, een nationale ramp”

Photo News
Als Anderlecht straks niet wint van Waasland-Beveren, is het over heel 2018 gebuisd. Neem dat maar letterlijk: paars-wit zou voor het eerst sinds 1939 minder dan 50 procent van de punten pakken. Walter Baseggio (40), Stephane Demol (52), Marc Degryse (53) en Gille Van Binst (67), club­iconen van de jaren 70, 80, 90 en 2000, buigen zich met een collectieve zucht over het annus horribilis.

1. Als Anderlecht niet wint van Waasland-­Beveren, is het over heel 2018 gebuisd. Hoe erg is dat?

Baseggio: “Het zijn veelzeggende cijfers. Het is een zéér lastig jaar geweest. Natuurlijk heeft de overname daar iets mee te maken, al in de eerste maanden van 2018 bleek dat het een moeilijke perio­de zou worden. Maar dat de crisis zo lang zou ­duren en zich ook dit seizoen zou door­zetten? C’est fou.”

Degryse: “Het aangekondigde overgangsjaar is een crisisjaar geworden. Stabiliteit is een van de belangrijkste zaken voor een voetbalclub. Die was in 2018 ver te zoeken bij Anderlecht. Bij een overname is het normaal dat niet alles meteen als een trein loopt. Maar ook rekening houdend met die context, liep er nog veel te veel fout. Dat begon met de transferperiode in januari en zette zich een heel jaar verder.”

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bjorn Vermeerch

  Het huidige RSCA heeft een gebrek aan voetbalverstand. Zowel op als naast het veld. Men teert enkel nog op makelaars. Vader Vanden Stock had niet alleen veel middelen maar ook en vooral veel voetbalverstand. Hij kende het wereldje als geen ander en wist zich ook goed te omringen. Goethals Raymond was iemand bij wie hij steeds te rade ging. Het zijn nu andere tijden maar men zal toch terug naar de basis moeten gaan. De 'Kleine' (Marc Degryse) maakt de juiste analyse

 • Allard Emile

  Jan Koers, hou op met uw flauwe zever, wat jij beweerd is de logica zelf. In al de voetbal landen is de politiek de zelfde, de beste spelers aantrekken om zo sterk mogelijk het voetbaljaar aan te vatten. Wat denk jij wat Brugge gaat doen met zijn miljoenen van de CL campagne? Ze gaan proberen de ploeg te versterken met het doel van een ander te verzwakken. Zo gaat het nu eenmaal.

 • Raymundo Goethals

  Wat een gezever. Rsca moet volledig opnieuw opbouwen en dat gaat niet zonder een deftige TD en vallen en opstaan. Met een goede spits gaat het inpassen vannspelers veel vlotter en een nieuwe trainer motiveert. Maar ook de hele scouting was een zootje en idem medische staf. Enfin, rsca leek meer op charleroi dan psv.

 • Peeters Freddy

  De oudere generatie weet heel goed dat destijds Brugge, Anderlecht en Standart 10 punten kregen van de arbiters nog vóór de competitie begon. Als het gaat spannen voor PO 1 dan zal Anderlecht wel de puntjes krijgen.

 • jan koers

  nationale ramp ? Voor mij is dat puur genieten. Ze hebben jarenlang de competitie vervalst met de betere spelers uit andere ploegen weg te halen en daarmee het Belgisch voetbal verarmd