Exclusief voor abonnees

4 paars-witte iconen over het annus horribilis van Anderlecht: “Een supercrisis, een nationale ramp”

Photo News
Als Anderlecht straks niet wint van Waasland-Beveren, is het over heel 2018 gebuisd. Neem dat maar letterlijk: paars-wit zou voor het eerst sinds 1939 minder dan 50 procent van de punten pakken. Walter Baseggio (40), Stephane Demol (52), Marc Degryse (53) en Gille Van Binst (67), club­iconen van de jaren 70, 80, 90 en 2000, buigen zich met een collectieve zucht over het annus horribilis.

1. Als Anderlecht niet wint van Waasland-­Beveren, is het over heel 2018 gebuisd. Hoe erg is dat?

Baseggio: “Het zijn veelzeggende cijfers. Het is een zéér lastig jaar geweest. Natuurlijk heeft de overname daar iets mee te maken, al in de eerste maanden van 2018 bleek dat het een moeilijke perio­de zou worden. Maar dat de crisis zo lang zou ­duren en zich ook dit seizoen zou door­zetten? C’est fou.”

Degryse: “Het aangekondigde overgangsjaar is een crisisjaar geworden. Stabiliteit is een van de belangrijkste zaken voor een voetbalclub. Die was in 2018 ver te zoeken bij Anderlecht. Bij een overname is het normaal dat niet alles meteen als een trein loopt. Maar ook rekening houdend met die context, liep er nog veel te veel fout. Dat begon met de transferperiode in januari en zette zich een heel jaar verder.”

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bjorn Vermeerch

  Het huidige RSCA heeft een gebrek aan voetbalverstand. Zowel op als naast het veld. Men teert enkel nog op makelaars. Vader Vanden Stock had niet alleen veel middelen maar ook en vooral veel voetbalverstand. Hij kende het wereldje als geen ander en wist zich ook goed te omringen. Goethals Raymond was iemand bij wie hij steeds te rade ging. Het zijn nu andere tijden maar men zal toch terug naar de basis moeten gaan. De 'Kleine' (Marc Degryse) maakt de juiste analyse

 • Allard Emile

  Jan Koers, hou op met uw flauwe zever, wat jij beweerd is de logica zelf. In al de voetbal landen is de politiek de zelfde, de beste spelers aantrekken om zo sterk mogelijk het voetbaljaar aan te vatten. Wat denk jij wat Brugge gaat doen met zijn miljoenen van de CL campagne? Ze gaan proberen de ploeg te versterken met het doel van een ander te verzwakken. Zo gaat het nu eenmaal.

 • Peeters Freddy

  De oudere generatie weet heel goed dat destijds Brugge, Anderlecht en Standart 10 punten kregen van de arbiters nog vóór de competitie begon. Als het gaat spannen voor PO 1 dan zal Anderlecht wel de puntjes krijgen.

 • jan koers

  nationale ramp ? Voor mij is dat puur genieten. Ze hebben jarenlang de competitie vervalst met de betere spelers uit andere ploegen weg te halen en daarmee het Belgisch voetbal verarmd

 • José Thijs

  Ik hoop dat de wintertransfers rap worden afgeschaft. Puur competitie vervalsing. Normaal begin je een seizoen en eindig je met een ploeg, trainers inbegrepen. Volledig seizoen uit doen als je eerste competitiematch begint.