‘Taxi’ uit Jamaica voor Anderlecht: “Ik weet één ding, ik ga er veel spelers aflopen”

BELGA
Wat Kemar Lawrence straks op het veld Anderlecht bijbrengt, is nog niet zeker. Zelf waarschuwt hij de tegenstanders nu al voor zijn snelheid en tackles. Maar voor een snuifje ongedwongen Jamaicaanse flair en durf zorgt de linkerflankverdediger (27) ongetwijfeld. "Usain Bolt? Neen, hij inspireerde me niet. Ricardo Gardner daarentegen...”

Een paspoort waarvan alle blaadjes volgestempeld waren, zorgde er haast voor dat zijn transfer van New York Red Bulls afketste. Zo ver kwam het niet, maar Lawrence zag zich wel genoodzaakt terug naar Jamaica te reizen om de papiermolen in orde te brengen. Waardoor zijn debuut even op zich laat wachten. De belangrijke uitmatch bij KV Mechelen, waarvoor hij wel speelgerechtigd is, komt nog te vroeg. “Pas over een goeie week of twee, moet ik wedstrijdfit zijn”, aldus Lawrence deze middag bij zijn officiële voorstelling op Anderlecht. “Ik heb ook twee maanden niet meer gespeeld na het einde van de competitie in Amerika.”

Laat ons zeggen dat het hoofd van Bolt nu meer op carnaval staat

Kemar Lawrence

De bijnaam van Lawrence is ‘Taxi’. “Die heb ik te danken aan mijn schooltijd. Ik ging naar een van de topscholen in Jamaica en toen onze sportleraar me voor het eerst zag lopen, doopte hij me meteen om tot taxi. Je moet weten dat de Jamaicaanse taxichauffeurs de snelsten ter wereld zijn. Mijn topsnelheid? Die ken ik niet meteen, maar ik ben wel zeker van één ding: ik ga er hier veel jongens aflopen. Ook om mijn tackles sta ik bekend. Die zijn toch wat anders dan wat jullie hier kennen. Zuiver hoor, maar agressief. Ik hou als flankverdediger ook van aanvallen en ben uit op assists en goals. Maar de coaches en fans moeten zich geen zorgen maken: ik ben in de eerste plaats een verdediger.”

BELGA

Lawrence stelt ook dat hij geen schrik heeft om in een ploeg te komen die onder zware druk staat om alsnog play-off 1 te spelen. “Angst ken ik niet. Ik ben een Jamaicaan... Anders zou ik nu nog daar zitten en niet hier. Met de nationale ploeg speelde ik al eens rechtstreeks tegen Messi. Dan moet je ook niet bang zijn maar vooral slim. Hem naar zijn minder goeie rechter laten uitwijken. Het systeem van Anderlecht moet me liggen. Het is zo’n beetje zoals we ook in New York speelden. De nadruk op balbezit, in de wetenschap om bij balverlies meteen hoog druk te zetten om de ruimtes klein te houden en de bal snel te heroveren.”

Lawrence (tweede van rechts) op training.
Photo News Lawrence (tweede van rechts) op training.

Wie Jamaica zegt, zegt ook meteen Usain Bolt. “Ik heb hem al wel meerdere keren ontmoet en hij gaat naar dezelfde gym... (lacht) maar laat ons zeggen dat zijn hoofd nu meer op carnaval staat. Als ik een inspiratiebron moet noemen, zou dat toch veel meer een van de vele Jamaicaanse voetballers zijn die het in Engeland maakten. Bijvoorbeeld Ricardo Gardner (ex-speler van onder andere Bolton, nvdr). Hij speelde ook voor dezelfde club in Jamaica als de mijne: Harbour View.”

Tip: Anderlecht speelt op 15 februari tegen KV Mechelen. Weet jij wie gaat winnen? Speel nu meer op Gouden11.be en maak kans op de dagprijs. 

WK 1998 in Frankrijk: Marcus Gayle, Ricardo Gardner en Ian Goodison met een knuffel voor doelpuntenmaker Theodore Whitmore in de poulematch tegen Japan.
EPA WK 1998 in Frankrijk: Marcus Gayle, Ricardo Gardner en Ian Goodison met een knuffel voor doelpuntenmaker Theodore Whitmore in de poulematch tegen Japan.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frankie Albert Goethals

  Het is nog even doorbijten, maar Anderlecht zit op een berg geld. De aankomende jeugd is een kapitaal die de toekomst rooskleurig maakt. Alleen niet iedereen heeft geduld en een visie op de toekomst. Doe vooral verder en glimlach bij de ongefundeerde kritiek van pseudokenners. Anderlecht = *** wie kan volgen?

 • Joery Goubert

  Goe bezig ze komen van ver. Geef maar lekker kritiek. Ze doen het momenteel met de jeugd. Commentaar geven is de nijd van angst die jullie staan te wachten. Als ze play offs halen opletten zou ik nog zeggen.

 • Lander Colemont

  Zal inderdaad achter veel spelers moeten gaan aanlopen in plaats van ze eraf lopen..

 • Walter De Vuyst

  Anderlecht investeert in eigen jeugd en draait ondanks alle kritiek al maanden rustig mee in de middenmoot . De toekomst is verzekerd .

 • Mie Van Gestel

  Zelfde type voetballer als Zulj en Vlap,toch zeker met zijne uitleg.