"Constant Vanden Stock zou zich al tien keer in zijn graf omgedraaid hebben"

Deschacht naar B-kern als symptoom van Anderlecht-crisis: dit zeggen de Anderlechtlegendes

Photo News
De verwijzing van Olivier Deschacht naar de B-kern van Anderlecht slaat in als een bom, ook bij ex-Anderlechtcoryfeeën Hugo Broos, Gilles Van Binst en Paul Van Himst die zich afvragen wat Deschacht mispeuterd heeft - later kwam uit dat het om "negatief gedrag" gaat. “Bij zo’n boegbeeld zou Anderlecht duidelijker mogen communiceren”, luidt het.

Paul Van Himst: “Olli zal wel terugkomen”

“Het gaat om interne keuken. Ik kan alleen zeggen dat ik de beslissing heel eigenaardig vind. Het contract van Deschacht is altijd verlengd geweest, hij was een echte clubspeler. Maar als hij nu zegt dat het zijn eigen schuld was omdat hij zich te negatief gedroeg, dan moet je zien of de straf die ze hem geven verantwoord is of niet. Daar kan alleen de club en hijzelf op antwoorden. Of dat zwaarwichtig genoeg is, dat hangt van de trainer af. Als hij dat vindt - bon, dan zal het wel zo zijn. Maar misschien dat dit allemaal nu beter niet zou gebeuren. Als het niet goed gaat, zeg je vanalles. En wat je zegt, is teveel. Het is beter dat de club zich nu kalm houdt en ziet dat het in de volgende wedstrijd beter is."

Nog dit: ook Paul Van Himst - de vorige recordspeler van aantal wedstrijden voor Anderlecht tot Olivier Deschacht hem aftroefde - zegt dat hij ooit gestraft is. "Omdat ik in een Europese match in Zürich eens geweigerd had om rechtsbuiten te spelen. Dat mocht ik eigenlijk ook niet doen - zoiets kun je nu ook niet meer maken. Als je dan een straf krijgt, oké - want je weet dat je iets misdaan hebt. Misschien is het nu ook zo bij Deschacht, heeft hij dingen gezegd die teveel zijn. Maar bon, Olli zal wel terugkomen." 

Paul Van Himst.
Photo News Paul Van Himst.

 Hugo Broos: “Anderlecht is de draad kwijt. Punt.”

Anderlecht mocht van mijn part wat meer uitleg geven of duidelijker communiceren. Is de reden zo groot dat ze Deschacht willen sparen door niets te zeggen? Gissingen of halve waarheden kunnen soms nog erger zijn. Ik vind wel: als de overtreding zwaar genoeg is, mag de status van een speler geen rol spelen in de strafmaat. Iedereen moet zich aan de regels houden, dan het mag in principe geen argument zijn: ‘We gaan hem minder straffen omdat hij al zoveel jaren bij Anderlecht speelt.’ Anderlecht staat wel de laatste weken niet positief in de actualiteit. Anderlecht is de draad kwijt. Punt. Ik vind dit zoveelste nieuws niet goed voor een club van die status. Ik denk dat er iemand zich in zijn graf (doelt op Constant Vanden Stock, red.) al tien keer omgedraaid heeft. De coach die niet content is, de verkoop die niet Anderlechtwaardig gebeurd is, allerlei negatieve verhalen over transfers en dan komt dit er nog eens bij. Ik kan me niet voorstellen dat deze situatie ooit zou kunnen gebeurd zijn onder Constant Vanden Stock.”

Hugo Broos
afp Hugo Broos

Gilles Van Binst: “Grootste vernedering die je die jongen kan aandoen”

“Met de staat van verdienste van Deschacht is dit de grootste vernedering die je die jongen kan aandoen. Het lijkt erop dat Anderlecht lange tenen heeft. Ik ken Deschacht als een modelploegspeler. In het begin van het seizoen mocht hij niet weg omdat hij zo goed voor de ploeg is. Wat gaat het binnen twee weken zijn? Het stormt op Anderlecht nu, het is typisch voor een crisis. Als het goed draait, mag je je als speler vanalles permitteren. Als het slecht gaat, mag je je niks permitteren. Er is maar een middel om hier uit te komen: winnen. Maar ik zie het somber in voor Anderlecht vrijdag op STVV – zonder Kums en Dendoncker. Als ze daar niet winnen is het ‘la revolución’.” Nog voor uitkwam dat "negatief gedrag" van Deschacht aan de basis zou liggen van de verwijdering naar de B-kern, had Gilles Van Binst ook een boodschap voor Hein Vanhaezebrouck: "Ik ben fan van Hein, hij is een fantastische trainer. Maar hij zou zelf ook mogen stoppen met dat geëmmer over zijn spelers."

Gilles Van Binst.
© VRT - 2016 Gilles Van Binst.33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bram Claes

  Deschacht is een legende voor RSCA. een schande van het "bestuur" dat ze dit laten gebeuren!

 • Senninha Goossens

  Als je ergens een trainer gaat halen,die ontslagen werd omdat hij geen match kon winnen,dan importeer je miserie.Heintje is compleet op hol geslagen,volledig het Noorden kwijt.

 • Emiel de herdt

  hopelijk is dat de oplossing voor Anderlecht door de Deschacht naar de B kern te sturenmijn persoonlijke menig zij er zeker een stuk of 8 spelers die dat ook verdienen

 • Luc Cleynhens

  Remember Van den Borre, ook een Anderlecht icoon die zijn mening zei !!!!!!!!! En wat bleek later ........ hij had de waarheid gezegd ! En Ollie waarschijnlijk OOK, maat den Turf moet het laatste woord hebben.

 • Robby Kessen

  Olivier zou een standbeeld moeten krijgen en nog 2 matchen in de A kern ( 600 ) Nooit een topspeler geweest maar nooit een flop, het bewijs dat hij er veel terug gespeeld heeft van waar ze kwamen. Ollie verdiend respect i.p.v. dit.