Anderlecht stapt uit Eurostadion-project

BELGA
Anderlecht verhuist niet naar het Eurostadion. Volgens paars-wit is het project niet in het belang van de club. Om die reden stapt Anderlecht uit het project.

Vicekampioen Anderlecht gaat niet akkoord met de plannen van bouwheer Ghelamco rond de bouw van het Eurostadion, zo maakte de Brusselse club vandaag bekend. "Met de huidige kennis en stand van zaken van het Eurostadium Brussels-dossier en na de indiening van het MER-dossier en de milieu- en bouwvergunningsaanvraag, heeft de raad van bestuur van RSC Anderlecht het dossier geëvalueerd", klinkt het in een persmededeling. "Zij heeft haar ernstige bezwaren en beslissing dat het niet in het belang van de club is om deel te nemen aan het voorliggend project, overgemaakt aan Ghelamco Invest NV."

Te groot
De onderhandelingen tussen Ghelamco en Anderlecht zaten al een tijdje vast. Volgens de Brusselse club, een belangrijke partner in het stadiondossier, zou het Eurostadion te groot zijn, niet genoeg comfort bieden aan de supporters en te veel kantoorruimte bevatten.

Ondanks die bemerkingen diende Ghelamco vorige herfst de aanvragen voor de bouw- en milieuvergunning al in. Nu Anderlecht beslist heeft om van het Eurostadion niet zijn thuisbasis te maken, is het draagvlak voor het omstreden stadion grotendeels weggevallen. Daarnaast zijn er wat betreft de bouwvergunning nog problemen door de aanwezigheid van een buurtweg op Parking C in Grimbergen, de plaats waar het stadion gebouwd zou worden.

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock.
belga Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock.
BELGA
Kos

Brusselse regering: "Procedures voor bouw Eurostadion moeten voortgezet worden"

De Brusselse regering wil verder werk blijven maken van de bouw van het Eurostadion. Dat blijkt uit een reactie van minister-president Rudi Vervoort en minister van Financiën Guy Vanhengel. "Het Brussels Gewest bevestigt dat het de wens uitdrukt dat het stadion wordt gebouwd. Alle procedures om dit doel te bereiken moeten voortgezet worden", staat in een mededeling.

Over die brief die Anderlecht stuurde willen de twee Brusselse ministers enkel kwijt dat "beiden tot een oplossing moeten komen". "Dit probleem is een zaak tussen de toekomstige eigenaar van het stadion en een huurder."

Voor de organisatie van het EK 2020, dat voor het eerst in dertien verscheidene landen georganiseerd wordt, stelde België zich destijds kandidaat met de hoofdstad Brussel. Omdat het huidige Koning Boudewijnstadion al jaren niet meer voldoet aan de door de UEFA opgelegde normen, werd daaraan de bouw van een nieuw stadion als voorwaarde gekoppeld. Brussel kreeg drie groepswedstrijden en een achtste finale, met de stille hoop om in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren. Dat komt allemaal op losse schroeven te staan, want zonder Eurostadion zal de Europese Voetbalbond ongetwijfeld op zoek gaan naar een andere gastheer.