Advocaat Sven Mary niet te spreken over gang van zaken: "Een aanfluiting hoe alles hier amateuristisch is georganiseerd"

Photo News
In het gerechtsgebouw van Tongeren hielden de onderzoeksrechters vannacht een race tegen de want tegen vanmorgen 6 uur moesten alle verdachten gezien en/of vrijgelaten worden of onder aanhoudingsmandaat geplaatst worden. Advocaat Sven Mary reageert woedend voor de camera’s van VTM NIEUWS.

De zwaar ontstemde advocaat Sven Mary benadrukte dat zijn cliënt, voetbalmakelaar Karim Mejjati, “enkel en alleen maar voor witwaspraktijken”, is aangehouden. “Er is dus geen sprake van lidmaatschap van een criminele organisatie voor mijn cliënt. Toch vond de onderzoeksrechter die wij zagen, iemand die pas om 21 uur is aangekomen en totaal geen dossierkennis heeft, het nodig om mijn cliënt aan te houden. Ik kan enkel vaststellen dat vandaag mensen die voor een andere onderzoeksrechter kwamen voor dezelfde tenlastelegging wel op vrije voeten zijn, dus wil iemand me eens uitleggen hoe dat komt?”

Photo News

"Als men in dergelijk belangrijk dossier er niet in slaagt om organisatorisch de zaak te regelen en om 21 uur een derde onderzoeksrechter moet optrommelen die dan het dossier niet kent en een belangrijke beslissing moet nemen over de vrijheid van iemand”, ging Mary bij VTM verder. “Als men dat aan een onderzoeksrechter overlaat die het dossier niet kent, dan lijkt me dat een organisatorisch probleem en dan moeten de rechterlijke macht en de protagonisten daar even stil bij staan."

“Het moet allemaal rap-rap-rap gaan”, fulmineert Mary. “Het moet vooruitgaan met de geit maar als het over zo’n belangrijke beslissingen over iemand zijn leven gaat moet het niet vooruitgaan met de geit maar moet het met kennis van zaken gebeuren.”

Het moet vooruitgaan met de geit maar als het over zo’n belangrijke beslissingen over iemand zijn leven gaat moet het niet vooruitgaan met de geit maar moet het met kennis van zaken gebeuren

Advocaat Sven Mary

“Het is een aanfluiting van de rechtsstaat hoe dit dossier hier behandeld is en hoe amateuristisch alles hier is georganiseerd. In een grootstad had het wel anders gelopen, daar was men misschien wel in staat geweest om voldoende speurders vrij te maken, om organisatorisch alles geregeld te krijgen zodat er gewerkt kon worden met respect voor de rechten van de verdediging in dit - vanuit het gerecht - zeer gemediatiseerde dossier”, fulmineert Mary. “Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er inderhaast een tweede en een derde onderzoeksrechter moeten worden opgetrommeld. Waarom is men woensdagavond niet gestart met de eerste voorleidingen, iets wat volgens mij perfect kon als iedereen die namiddag en avond bereid was om wat langer te werken. Een deel van de verdachten heeft 28 uur lang geen contact gehad met de buitenwereld. Wat hebben die speurders en de onderzoeksrechter al die tijd dan gedaan?”

Photo News
Photo News52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Dat die advocaat ‘ s nachts nog kan slapen of in de spiegel kan kijken. Bij een terugblik op zijn leven zal hij zich toch ooit eens afvragen wat hij eigenlijk gedaan heeft en zal blij moeten zijn met alle criminelen die hij op vrije voeten heeft gezet. Nuttige bijdrage!

 • Jean Pollet

  de kern van de zaak vergeten ? Maar zoeken naar punten, komma's , ten onrechte niet goed geleid .Zag vele bekende gezichten van advocaten op tv? een procedure fout dat geen invloed heeft op de uitspraak , zou niet mogen leiden tot de vrijspraak ( pas de wet aan )

 • Georges Vandamme

  Sommige advocaten moeten niet onderdoen voor de misdadigers, die ze verdedigen. Alle middelen zijn geoorloofd om de grootste gangsters vrij te krijgen en dat noemen ze dan recht spreken. Schandelijk.

 • Johan Van Alsenoy

  Dat hij graag in de media komt zal ik niet ontkennen. Maar het is wel zijn job om verdachte te verdedigen. Een verdachte heeft ook rechten en hij moet er als advocaat op toe zien dat die gerespecteerd worden. Zorg ervoor dat er geen procedure fouten worden gemaakt en alles volgens het boekje verloopt zodat dat niet gebruikt kan worden.

 • Patrice Haemers

  Dit is geen nieuws,alles draait rond besparingen en dit in elke branche.