Aanhouding negen verdachten in fraudeonderzoek Belgisch voetbal verlengd

Advocaat Hans Rieder (rechts) staat de pers te woord na de raadkamer.
photo news / Selis Advocaat Hans Rieder (rechts) staat de pers te woord na de raadkamer.
De aanhouding van de negen verdachten in het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal is verlengd met één maand. Voor vier verdachten wordt voorgesteld om hen onder elektronisch toezicht te plaatsen: spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoksi, Maria Bolgojevska (vriendin van makelaar Dejan Veljkovic) en Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen. Mogi Bayat, Dejan Veljkovic, scheidsrechter Bart Vertenten, Olivier Somers (hoofdaandeelhouder KV Mechelen) en advocaat Laurent Denis blijven in de cel. Alle partijen hebben 24 uur om in beroep te gaan.

Advocaat Hans Rieder, die scheidsrechter Bart Vertenten verdedigt, had zich vandaag nog ernstige gesteld bij de rol van de Tongerse onderzoeksrechter die met de zaak van de voetbalfraude bezig is. De onderzoeksrechter maakt volgens Rieder deel uit van de licentiecommissie van de KBVB. Daarom vroeg hij voor de raadkamer de invrijheidstelling van Vertenten.

Hij had daarvoor drie argumenten. “De feiten die hem ten laste worden gelegd zijn niet juist. Dat hebben we bewezen aan de hand van screenshots van de wedstrijd en op basis van de verslagen van de Koninklijke voetbalbond. De tweede reden waarom we de invrijheidstelling gevraagd hebben is dat er geen sprake kan zijn van een vermoeden van recidive om de zeer eenvoudige reden dat nationaal en internationaal mijnheer Vertenten tot algehele voldoening van de KBVB en de FIFA nog nationale en internationale wedstrijden heeft gefloten”, aldus Rieder bij het verlaten van het Tongerse gerechtsgebouw.

Ik zal niet aanvaarden dat onze beste scheidsrechter van België met een onbesmet verleden, nationaal en internationaal, op die manier wordt afgemaakt

Hans Rieder

“Ten derde hebben we de vraag gesteld of het een eerlijk proces is, want dit onderzoek wordt gevoerd door mijnheer Raskin, die in de licentiecommissie zetelt van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), hetgeen voor mijn cliënt een heel confronterend gegeven is, rekening houdend dat mijn cliënt een arbeidscontract heeft met de voetbalbond”, legde Rieder uit. “Mijn cliënt is in de gevangenis gestoken door een onderzoeksrechter, verbonden aan de Belgische voetbalbond. En mijn cliënt is daarvan een bediende.”

De advocaat gaf ook de raad een onderzoek te doen naar de contacten die Veljkovic de laatste tien jaren gehad heeft met iedereen in de voetbalwereld, en om die contacten goed in kaart te brengen. “En om dan te kijken of de contacten, die mijn cliënt heeft gehad met Veljkovic, daar een uitzondering op waren. Dat is de oefening die nu moet gebeuren. En ik zal dus niet aanvaarden dat onze beste scheidsrechter van België met een onbesmet verleden, nationaal en internationaal, op die manier wordt afgemaakt.”

“Geen omkoping”

Ook advocaten Pieter Helsen en Bert Partoens vroegen voor de raadkamer de voorlopige invrijheidstelling van hun cliënt Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen. “De man heeft de voorbije dagen uitvoerig verklaringen afgelegd over alle contacten die er in de degradatieperiode geweest zijn. En hij benadrukt met klem dat hij aan geen enkele club en aan geen enkele speler of aan geen enkele scheidsrechter ooit een financieel aanbod heeft gedaan. Hij betwist dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan enige vorm van omkoping”, zei advocaat Helsen.
87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  Die scheids vergelijken met miljardairs sjacheraars is misten van het gerecht. Het is als een inspecteur van de autokeuring die zijn ogen sluit voor een roestplekje en daar voor veroordeeld wordt ? Dit heeft ook niks te maken met veiligheid maar alles met commercie van de autolobby. Verschroten en verkoop realiseren .Dit is ook al 70 jaar aan de gang , iedereen weet het maar zwijgt, behalve ik .

 • Peeters Freddy

  Het zal wel weer een 5 jaren plan worden en dan duiken er procedure fouten op en het varkentje is gewassen. Men zou beter de makelaars verbieden om zo het voetbal goedkoper te maken.

 • bart vansteenkiste

  Goed gedrag en zegen kan u ook goodbye zeggen meneer Vertenten en de andere zou nog willen terug gaan fluiten hahaha vrees er voor , op wit papier den bak of gevangenis staat niet echt goed op een cvtje ...

 • Nico Dakman

  Jammer genoeg wordt vertenten hier als voorbeeld gesteld dat matchfixing absoluut niet kan, waarom deze in de gevangenis moet blijven zitten is mij een echt raadsel. Hij wordt behandeld als een echt crimineel en in 1 lijn gezet met de crimineel Mogi Bayat.Ik denk dat heel veel makelaars het momenteel heel warm beginnen te voelen, hopelijk word in heel de wereld die nest eens uitgekuist!

 • andre van de wege

  als bart vertenten een wedstrijd fluit is altijd een reukje aan.