Transfersom Jonathan David ligt nog hoger dan gedacht: AA Gent vangt 32 miljoen plus bonussen

Jonathan David.
Lille Jonathan David.
De transfer van Jonathan David (20) naar Lille, zopas geofficialiseerd, breekt alle Belgische records. Was er aanvankelijk nog sprake van 27,5 miljoen plus bonussen, dan blijkt nu dat AA Gent sowieso een transfersom van liefst 32 miljoen euro opstrijkt. Dat bedrag wordt ons bevestigd door AA Gent-voorzitter Ivan De Witte. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bovenop die gigantische transfersom zijn er nog een aantal bonussen in de overeenkomst opgenomen die het totaalbedrag nog behoorlijk kunnen opdrijven. Eerder stond het record van uitgaande transfers in België op naam van Youri Tielemans (25 miljoen van Anderlecht naar Monaco) en Wesley Moraes (25 miljoen van Club Brugge naar Aston Villa).

“Dit betekent een doorbraak in de transferpolitiek waarbij men het Belgisch voetbal hoger inschat dan voordien”, stellen de Buffalo’s in een officieel communiqué. “De som getuigt daarnaast van een duidelijke waardering voor de club en zijn werking. We wensen David het allerbeste toe in zijn verdere carrière. Hij heeft voor eeuwig een plaats veroverd in onze harten.” 

Jonathan David heeft zijn droomtransfer beet en reageerde op de webstek van Lille. “Ik ben zeer gelukkig. Ik keek enorm uit naar deze dag. Lille is een heel goed team, dit is de perfecte plek om te verbeteren. Mijn kwaliteiten? Snelheid en techniek. Ik kan niet wachten om de supporters te ontmoeten.” Ook De Witte reageerde kort op de recordtransfer. “Persoonlijk had ik Jonathan nog een jaar bij de club willen houden, maar ik wil hem bedanken voor al het goede werk.” 

18 goals

Het verhaal van Jonathan David leest als een sprookje. In januari 2019 werd hij op aangeven van de Gentse scoutingscel voor 0 euro weggeplukt bij het Canadese Ottawa. Na een half jaar bij de Gentse beloften liet Yves Vanderhaeghe hem op 4 augustus 2018 debuteren tegen Zulte Waregem. De jonge Canadees bedankte meteen met een doelpunt. Er zouden er nog vele volgen. Onder Jess Thorup kwam hij helemaal tot zijn recht. Hij scoorde vorig seizoen 18 keer, evenveel als topschutter Dieumerci Mbokani. Ook in de Europa League liet David zich opmerken.

Europese topclubs als Arsenal, Manchester United, Lyon, Inter en AC Milan snuffelden aan David, die niet langer wegstak dat hij klaar was voor een stap hogerop. Lange tijd zette David zijn zinnen op Borussia Mönchengladbach. Tot Lille op de proppen kwam en de geldbuidel stevig wilden opentrekken voor David. 

David: “Mijn diepste dank aan KAA Gent”

“Als het in voetbal goed gaat, is het makkelijk om door de snelheid van de gang van zaken dingen uit het oog te verliezen. Maar ik wil het overzicht blijven behouden. Ik wil een moment nemen om KAA Gent heel erg te bedanken, de staf, de ploegmaats en vooral de supporters. Jullie gaven mij een thuis, in de diepste betekenis van het woord. Een plek waar ik liefde en steun vond, in goede en slechte tijden. Een plek waar ik mij kon uitdrukken en mezelf kon ontwikkelen. Wanneer ik besliste een andere uitdaging op te zoeken, hebben jullie mij met respect behandeld. Het maakt niet uit waar ik nog ga, Gent zal altijd een plek in mijn hart hebben. Bedankt!”

Jonathan David.
Lille Jonathan David.

Overzicht: de duurste uitgaande transfer ooit in België

1. Jonathan David, van AA Gent naar Lille voor 32 miljoen euro

2. Youri Tielemans, van Anderlecht naar Monaco voor een bedrag van 25 miljoen

2. Wesley Moraes, van Club Brugge naar Aston Villa voor een bedrag van 25 miljoen

4. Marouane Fellaini, van Standard naar Everton voor een bedrag van 21,76 miljoen euro

5. Sander Berge, van Racing Genk naar Sheffield United voor 21,5 miljoen euro

6. Leandro Trossard, van Racing Genk naar Brighton voor een bedrag van 20 miljoen euro

7. Aleksandar Mitrovic, van Anderlecht naar Newcastle voor een bedrag van 18,5 miljoen euro

8. Arnaut Danjuma, van Club Brugge naar Bournemouth voor een bedrag van 18 miljoen euro

8. Sergej Milinkovic-Savic, van Racing Genk naar Lazio voor een bedrag van 18 miljoen euro

10. Wilfred Ndidi, van Racing Genk naar Leicester City voor een bedrag van 17,6 miljoen euro

Lees ook:

Van Brooklyn tot Gent: hoe bedeesde Jonathan David (20) uitgroeide tot de duurste uitgaande transfer ooit in België (+)

Van Tielemans over Fellaini tot Milinkovic-Savic: hoe vergaat het de dure voorgangers van Jonathan David?

Jonathan David.
Twitter Lille Jonathan David.
Jonathan David.
Photo News Jonathan David.28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Henri MERTENS

  En wat met belastingen op die tft?

 • Ward Van de Cotte

  Schitterend onderhandeld van Gent. Mooiste en rijkste club van 't land!

 • Natacha Verpoort

  en dat voor iemand die nog NIKS heeft gewonnen! Zot zijn doet blijkbaar geen zeir in Frankrijk! Te goed voor onze competitie lees ik hier, heeft hij 50 goals gemaakt? Uitgeblonken in bepaalde wedstrijden? gouden schoen gewonnen? Beste jeugd speler? Ooit iets gewonnen met z'n ploegske? Denk het niet! Die prijs is schandalig in deze tijd voor iemand die nog alles moet bewijzen!

 • Paul Verbeeck

  Deze hebben nu geld , dus politiek grijp in en beslis om hun sociale en andere kosten gelijk te schakelen en effectief te laten betalen. Ge gaat iet horen , geen geld voor, te duur , om mensen te verhandelen is er blijkbaar wel geld genoeg . Blijf dit maar eens verkopen aan de belastingbetaler die opdraait voor vele kosten.

 • Joris Heylen

  Correcte (voetbal) prijs lijkt mij. Hij was gewoon te goed voor onze compititie. Succes Jonathan