Termont na voetbalrellen: "Op ergste voorbereid"

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Een dag voor de voetbalwedstrijd AA Gent-Club Brugge kwam het zaterdagnamiddag al tot een confrontatie op de Gentse Vrijdagmarkt tussen een 160-tal supporters. De politie moest het waterkanon inzetten om de twee harde kernen uit elkaar te drijven.

De rellen ontstonden zaterdag in de late namiddag op de Vrijdagmarkt. Een 80-tal supporters van Club Brugge ging in de clinch met een 80-tal supporters van AA Gent. "Zelf waren we heel goed voorbereid op deze match en stonden we onmiddellijk ter plaatse", klinkt het bij de politie van Gent. De confrontatie van beide harde kernen van supporters werd snel ongedaan gemaakt dankzij de inzet van het waterkanon.

"Een groep supporters van Club Brugge had in een café op de Vrijdagmarkt in Gent een fuif georganiseerd. De harde supporterskern van AA Gent was daarachter gekomen en had via sociale media opgeroepen om naar het centrum te trekken", vertelt politiecommissaris Patric Joos aan VTM Nieuws.

Vervolgens is het snel uit de hand gelopen, maar de politie greep meteen in. Zij hielden al een oogje in het zeil nadat ze de oproep op de sociale media hadden opgemerkt.

Volgens de politie vielen er geen gewonden, niet bij de politie en niet bij de supporters. Er werden ook geen aanhoudingen verricht.  Wel betreurt de politie de gebeurtenissen een dag voor de eigenlijke match. Bovendien komt ze door de terreurdreiging al handen tekort.

In het café van de Club-supporters sneuvelden volgens de cafébaas 50 glazen, drie tafels en vijf stoelen.

Extra maatregelen

"De harde kern van Brugge, de hooligans, geven hier fuiven om de Gent supporters uit te dagen. En dat zijn ook geen doetjes. Dus die willen dan op de vuist gaan met die supporters van Brugge, en dat willen we absoluut vermijden", aldus Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) in een reactie op VTM Nieuws.

"We waren al op het ergste voorzien. Ook voor morgen. We hebben nog een aantal extra maatregelen genomen, maar die ga ik niet voor de camera zeggen. We hebben ook vandaag een 70-tal mensen een PV opgemaakt. Er zal onderzocht moeten worden wat hun aandeel was", aldus nog Termont.

De Gentse politie had eerder deze week al beslist dat sjaals van Club Brugge in het centrum van Gent verboden zouden zijn. De wedstrijd vindt morgen om 14u30 plaats in de Ghelamco Arena.

VRT

De harde kern van Brugge, de hooligans, geven hier fuiven om de Gentse supporters uit te dagen. En dat zijn ook geen doetjes. Dus die willen dan op de vuist gaan met die supporters van Brugge, en dat willen we absoluut vermijden

Burgemeester Daniël Termont (sp.a)