In blitse Bentley: Boussoufa tekent contract Gent zeven minuten voor deadline

De kogel is door de kerk! Mbark Boussoufa is de komende maanden te bezichtigen in het shirt van AA Gent. De tweevoudige winnaar van de Gouden Schoen kwam gisteravond aan in Gent in een bijzonder blitse witte Bentley en wordt door zijn club Lokomotiv Moskou - waar hij al enkele maanden op een dood spoor zat - tot het einde van het seizoen uitgeleend. De spanning in de Ghelamco Arena was te snijden, want het was een race tegen de klok om de transfer op tijd af te ronden. Om 23u53 - zeven minuten voor de deadline - tekende 'Bous' uiteindelijk zijn contract.

"België is altijd mijn tweede thuis geweest. Ik ben blij dat ik eindelijk weer een voetballer ben. Het is niet aan mij om te vertellen waarom het niet Anderlecht is geworden (waar Boussoufa vorige zomer nadrukkelijk werd aan gelinkt). Gent toonde interesse en we hebben de deal zo snel mogelijk kunnen rondmaken." Naar de vraag wat zijn rol wordt bij AA Gent? "Voetballer", aldus een lachende Boussoufa. (lees hieronder verder)

BELGA
BELGA

Mbark Boussoufa zat in Moskou sportief op een dood spoor. Bij Lokomotiv kwam hij dit seizoen nauwelijks in actie, en nadat in de zomer een transfer naar Anderlecht op een onfrisse manier in het water viel, was Boussoufa al helemaal persona non grata geworden in de Russische hoofdstad. De voorbije zes maanden speelde hij geen enkele officiële wedstrijd en trainde hij met de B-kern. AA Gent, waar het voor Boussoufa destijds allemaal begon, gooit hem nu een reddingsboei.

Twee weken geleden was er in alle discretie contact met de tweevoudige Gouden Schoen (2006, 2010). De club wilde weten of Boussoufa zich kon vinden in wat ze in Gent 'een herstelplan' noemen. Enerzijds hoopt AA Gent met deze transfer dat Boussoufa in play-off I een meerwaarde kan zijn, anderzijds vragen ze hem om zich in te passen in de heersende cultuur van de club en de bestaande dynamiek van de kleedkamer. Hein Vanhaezebrouck wil niet dat Boussoufa zich boven de groep stelt, en, in afwachting van speelkansen, in alle sereniteit werkt aan zijn fysieke achterstand. Boussoufa zal zich moeten bewijzen.

Hij zal niet officieel worden voorgesteld en Boussoufa zal ook tot de play-offs geen interviews geven. AA Gent wil daarmee een duidelijk signaal sturen naar de huidige selectie: zij blijven tot nader order de 'vedetten', niet Boussoufa.

Na meerdere goede gesprekken met Ivan De Witte en Michel Louwagie - onder meer een langdurige conference call zaterdag twee uur voor de aftrap van de wedstrijd tegen Waasland-Beveren - leek een overgang gisteren nog slechts een formaliteit te worden. Maar dat was buiten 'de Russen' gerekend.

Lokomotiv Moskou is akkoord om het loon van Boussoufa tot de zomer door te betalen, maar verhoogde 's middags ineens de eerder afgesproken huurprijs. Gent hapte naar adem, de deal was gedoemd tot mislukken, maar een financiële inspanning van Boussoufa zorgde uiteindelijk voor een princiepsakkoord. Hij graaide zijn voetbalschoenen en wat kleren bij elkaar en stoof zijn huis in Moskou uit.

BELGA
BELGA
BELGA