Buffalo-mascotte van AA Gent haalt de New York Times: "Europese ploegen zijn zich niet bewust van bepaalde stereotypen"

BELGA
Buffalo Ben in de New York Times zowaar. De mascotte van AA Gent was in de Amerikaanse krant het hoofdonderwerp van een artikel rond rassenstereotypen. Een indiaan in het clubembleem? Not done, volgens de Amerikanen. 

"Benjamin Bundervoet droeg zijn normale werkkledij toen hij op het gras stapte. Een hoofddeksel met blauwe en witte veren, een tuniek en schilderachtige strepen op zijn wangen. Voor de volgende uren zou Bundervoet in de huid van 'Buffalo Ben' kruipen, de officiële mascotte van voetbalclub K.A.A. Gent. Terwijl de spelers opwarmen lacht en zwaait hij een vlag rond met de clubemblemen. Daarop het profiel van een indiaan. Een beeltenis die ook terug te vinden is op de Ghelamco Arena."

BELGA

Ziehier de aanhef van een artikel in de New York Times. In het stuk - dat luistert naar de naam "Tomahawks en Indianenmascottes: Europese sportploegen zien het probleem niet" - kaart een Amerikaanse journalist het probleem van rassendiscriminatie in Europese clubemblemen aan. Daar waar het voor sportploegen in de Verenigde Staten verleden tijd is om indianen op te voeren als mascottes is dat in Europa nog gemeengoed volgens het artikel.

Naast AA Gent voert de auteur ook een Tsjechische hockeyploeg aan om zijn punt te maken. Volgens het artikel moeten ook Europese sportclubs zich bewust worden van de stereotypen in hun emblemen. Terwijl veel Amerikaanse ploegen zich allang hebben aangepast in hun emblematuur is dat bij Europese teams nog niet het geval. 

Logo AA Gent.
kos Logo AA Gent.

Zo probeerde de Amerikaanse journalist in een interview aan te knopen met 'Buffalo Ben' over het thema. AA Gent kwam evenwel tussenbeide en wou volgens de New York Times niet aansturen op een debat over het logo. Gent geeft op de clubwebsite zelf te kennen dat ze zich bewust zijn van de stereotypen rond indianen in het 'Buffalo logo'.  In een korte reactie liet Wim Beelaert - coördinator van de AA Gent-stichting - weten dat de club geen problemen ziet. 

"Wij hebben geen historische schuld tegenover de indianengemeenschap in de Verenigde Staten. In Amerika ligt dat anders. Wij, als Europese club, werken in een totaal andere historische en culturele context. In de Verenigde Staten kunnen indianen in een clubembleem aanstootgevend zijn, in België is dat niet het geval." 

Photo News

De discussie rond het logo en de mascotte van AA Gent is overigens niet nieuw. In 2016 stelde een artikel in 'De Standaard' het heersende debat al aan de kaak. Gent reageerde toen onder meer door de bijnaam van de vrouwelijke mascotte naast 'Buffalo Ben' te veranderen. 'Squaw Mel' werd toen 'Buffalo Mel'. 

Volgens de club omdat beide mascottes geïnspireerd zijn op een Buffalo Bill-show die in de begindagen van AA Gent door de stad trok. De indiaan in het clublogo dateert overigens van 1924. 

Benjamin Bundervoet is voetbalmascotte KAA Gent.
Photo News Benjamin Bundervoet is voetbalmascotte KAA Gent.
BELGA21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kurt Naert-Segaert

  Vreemd dat ze het in Gent moeten komen zoeken...de honkbalploeg Cleveland Indians hebben ook maar heel recent beslist om logo te wijzigen...en dit pas v 2019...

 • Luc Cleynhens

  Amerikanen zien alleen zichzelf graag, het meest degoutante oorlogszuchtige en het grootste gevaar voor de wereldvrede zijn deze gedrochten !!! Zelf hebben ze een ganse indiaanse bevolking bijna uitgemoord en dan andere volkeren de les willen spellen!!!! Overal ter wereld hebben ze onrust gebracht, oorlogen ontketend enz....Hellhole.....

 • Peet V gilst

  alles is tegenwoordig discriminatie...alles. t maakt niet uit wat je aanvoert of draagt , er is altijd wel n malloot die gaat graven in n geschiedenis tot 2000 jaar geleden en dan komt discriminatie vanzelf wel boven...pfffff. LAAT GAAN

 • Gino Denil

  Dat vegen we natuurlijk graag onder de mat. Dat wijzelf als Europeanen de kolonialen waren. En het is toch nooit te laat om wat bewustzijn te ontwikkelen.

 • didier de coster

  zouden ze daar niet beter de wapenwet herbekijken ?????