Anderlecht verkoopt Kums definitief aan AA Gent met verlies van 5 miljoen euro

BELGA
Sven Kums (31) voetbalt ook de volgende drie jaar voor AA Gent. De Buffalo’s bereikten gisteren een akkoord met Anderlecht over de transferprijs van 1,5 miljoen. Wat je noemt: een fikse korting.

Anderhalf miljoen. Dat betaalt AA Gent voor de overgang van Kums. Een korting van liefst vijf miljoen ten opzichte van de prijs waarvoor Anderlecht hem twee en een half jaar geleden aantrok, maar gezien de precaire financiële situatie van paars-wit, is die transfersom welkom in Brussel. Bovendien zijn ze in het Astridpark de volgende twee jaar verlost van het loon van Kums. Anderlecht bedong ook een aantal bonussen. Zo incasseren ze extra bedragen als Kums met AA Gent kampioen speelt en ook als er in de Ghelamco Champions League gehaald wordt, vloeit er een extra som naar Brussel.

Het is Mogi Bayat die Anderlecht hielp om van zijn overbodige speler af te geraken - iets waar paars-wit tegenwoordig de grootste moeite mee heeft. De definitieve transfer van Kums bewijst dat de gecontesteerde manager, die zondag tegen Club in de eretribune van het Lotto Park zat op uitnodiging van de Raad van Bestuur, meer dan ooit terug is.

Kompany geen fan

Vorige zomer geraakte Kums helemaal op een zijspoor bij Anderlecht, waar Kompany hem liet weten dat hij niet in de plannen paste. Vervelend voor paars-wit, dat in 2017 nog 6,5 miljoen betaalde voor de Gouden Schoen van 2015. AA Gent bood een oplossing, met een huurovereenkomst van één seizoen, waarbij Anderlecht het gros van het loon bleef betalen. Gevolg van die deal was dat Kums niet mocht worden opgesteld tegen Anderlecht.

Kums innig met reservedoelman Colin Coosemans tijdens de receptie vanavond.
BELGA Kums innig met reservedoelman Colin Coosemans tijdens de receptie vanavond.

Haalde Kums de voorbije jaren in het Astridpark nooit zijn beste niveau, dan groeide hij in de Ghelamco Arena snel weer uit tot de sterkhouder die de Buffalo’s in 2015 mee de landstitel bezorgde. Met zijn vista en zuivere passing werd hij in de ruit van Jess Thorup al snel een essentiële schakel. Als het moest, depanneerde hij op de ‘6', maar Kums haalde zijn beste niveau op de ‘8', een positie die hij bij Anderlecht nooit echt had mogen innemen. Kums speelde intussen 24 matchen voor Gent, op de laatste speeldag van 2019 bezorgde hij de Buffalo’s de zege op Standard, met een fantastisch schot in de kruising.

De voorbije maanden veranderde ook de mens Kums. De middenvelder stak niet weg dat hij bij AA Gent weer een warme thuis vond, waar hij zich goed in zijn vel voelde. Eind vorig jaar liet hij in deze krant al duidelijk verstaan dat hij een verlengd verblijf helemaal zag zitten, maar dat hij afhankelijk bleef van Anderlecht, waar hij nog tot 2022 onder contract lag.

Thorup met een knuffel voor Kums.
Photo News Thorup met een knuffel voor Kums.

Tijdens de winterstage in Oliva liet Ivan De Witte op zijn beurt in zijn kaarten kijken. “Het is duidelijk dat wij absoluut met Sven verder willen gaan, maar er is ook wel een verbintenis met Anderlecht en die willen we respecteren. Als de prijs en de onderhandelingen goed verlopen, zullen we alles in het werk stellen om Sven bij ons te houden. Maar we gaan geen exorbitante bedragen betalen.”

Drie seizoenen

Een hint die ze bij Anderlecht niet mis verstonden, want luttele dagen later liet Michael Verschueren AA Gent al weten dat hij snel rond de tafel wou gaan zitten. De voorbije dagen kwam alles in een stroomversnelling, wat gisteren tot een akkoord leidde. Voor de goeie orde: dit seizoen blijft de huurovereenkomst tussen Anderlecht en Gent geldig, wat betekent dat Kums op 7 februari niet mag aantreden in het onderling duel. AA Gent bereikte met Kums zelf een overeenkomst voor de volgende drie seizoenen. Met het vastleggen van Kums onderstreept voorzitter De Witte de sportieve ambities, niet alleen voor dit seizoen, maar ook voor de volgende jaren. En Kums, die komt zo weer helemaal thuis. Op de nieuwjaarsreceptie van AA Gent werd de transfer gisteravond officieel bevestigd. De overgang werd er onthaald op een daverend applaus.

Kums speelde tot nu toe in totaal 113 wedstrijden voor AA Gent. Hij scoorde daarin 18 doelpunten. Op de voorbije winterstage van de Buffalo’s in Oliva liet Ivan De Witte al in de kaarten kijken. “Het is duidelijk dat wij absoluut met Sven Kums verder willen gaan”, zei de voorzitter eerder deze maand. “Maar er is ook wel een verbintenis met Anderlecht en die willen we op dit moment ook absoluut respecteren. Als de prijs en de onderhandelingen die we daarover hebben goed verlopen, dan zullen we alles in het werk stellen om Sven bij ons te houden. Maar we gaan geen exorbitante bedragen betalen. Dat is de gewoonte van deze club.”
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Goed voor de speler Kums en aan Gent ! Een meerwaarde voor de Buffalo's En voor een solden prijsje ...

 • Gaston FOUBERT

  Ja Jos, die hadden ze ook al op de positie van Diagne of begrijp je het sarcasme niet? Voetbal en intelligentie ...

 • Jos Vannuffelen

  @ Gaston FOUBERT, op die positie hebben we al een andere gouden schoen lopen of heb je vorige zondag geslapen voor jou TV.

 • Eddy Vervaet

  De grote massa is toch wel wat kortzichtig als het over financiën gaat.Kums is een prachtspeler die perfect past bij het spelsysteem van Gent.Men vergeet wel dat hij al 31 is en dat Gent nog steeds huur betaalt aan Anderlecht tot deze zomer.Pas dan komt hij definitief over.Als je deze sommen in mindering brengt,kom je nooit aan 5 miljoen winst.Ook met het oog op doorverkoop is dit geen goede transfer.Het is korte termijn visie,ook al ben ik een Buffalo...

 • Eddy Vervaet

  Kleine nuance mensen.Het huurcontract loopt nog tot deze zomer.Pas dan trekt Gent Sven Kums definitief aan.Maw,de huurprijs moet men nog van die 5 milj.in mindering brengen.Toch goede zet van Lauwagie.Een man met een stevige bagage aan ervaring in de zakenwereld....