Aanwinst AA Gent voetbalt voorlopig niet door hartafwijking

Photo News
Extreme tegenslag voor Noël Soumah. Bij de AA Gentverdediger is een hartafwijking vastgesteld. Hij heeft het advies gekregen voorlopig niet aan topsport te doen.

De achterban van AA Gent zal de 21-jarige aanwinst Noël Soumah niet meteen aan het werk zien. De verdediger, in de zomer voor zo'n slordige 350.000 euro overgekomen van tweedeklasser WS Brussel, kon het ritme tijdens de voorbereiding met de Buffalo's niet aan. In de omgeving van de speler valt te horen dat AA Gent daarop besloot de Senegalees aan enkele specifieke tests te onderwerpen, waaruit gebleken is dat Soumahs van nature verdikte hartspierwand nóg dikker wordt bij hoge intensiteit - bij profvoetbal of topsport dus. En net die verdikking kan gevaarlijk zijn.

Daarom kreeg Soumah voorlopig een negatief advies om aan topsport te doen. Het gaat vooralsnog níet om een verbod, maar om risico's uit te sluiten traint de twintiger individueel aan een lagere belasting - deconditionering, heet dat. AA Gent plant binnen een tiental dagen een tweede opinie in Antwerpen. Pas nadien zal duidelijk zijn of Soumah, die een contract voor twee seizoenen heeft, op het hoogste niveau actief kan blijven.

Rest de vraag waarom AA Gent Soumah niet afgekeurd heeft toen het hem in mei een eerste keer onderzocht? Wel, navraag bij verschillende clubs leert dat een iets dikkere hartspierwand niet automatisch als nefast bestempeld wordt - veel Afrikanen hebben dat namelijk. Het beste bewijs is dat ook Zulte Waregem, dat Soumah eveneens uitgebreid testte, op het punt stond om de verdediger een contract te laten ondertekenen.

Niet mee naar Roemenië

Op dit moment heeft AA Gent nog geen definitieve beslissing genomen over de toekomst van zijn nieuwkomer. Het wil de tweede opinie afwachten. Wat wel vaststaat, is dat Soumah vandaag omstreeks 10 uur niet op het vliegtuig stapt richting Constanta - hij zou er toch niet kunnen spelen tegen FC Viitorul. Ook de langdurig geblesseerden Brecht Dejaegere en Nana Asare blijven in Gent om er te revalideren.