5 jaar cel met uitstel en voorwaardelijke boete van 80.000 euro: dit is de deal die spijtoptant Veljkovic met gerecht sloot

Nieuwe wending in het voetbalschandaal. Spilfiguur spelersmakelaar Dejan Veljkovic heeft een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering en komt vrij onder strenge voorwaarden. “Mijn cliënt zal zijn medewerking tot in detail verlenen”, vertelde Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic. Volgens Luyckx zou het openbaar ministerie maximum vijf jaar cel eisen, volledig met uitstel behalve met de weken die Veljkovic nu al in voorhechtenis zat, ook 80.000 euro boete, volledig met uitstel, en zal zijn illegaal verkregen vermogen verbeurd verklaard worden. Kortom: als alles goed gaat, komt het erop neer dat Dejan Veljkovic voor zijn hulp aan het gerecht in dit dossier nooit nog een dag in de gevangenis zal slijten.

Naast Mogi Bayat is ook Dejan Veljkovic een spilfiguur in het grootschalige voetbalschandaal dat vorige maand losbarstte. De Servische makelaar wordt verdacht van fraude en matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen in eerste klasse. Veljkovic werd dan ook opgepakt door de speurders en heeft nu een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering. Net als Veljkovic - die wel de eerste spijtoptant in België is sinds de nieuwe wet - werkte Patrick Deman met advocaat Kris Luyckx in de zaak Ye in het verleden al eens mee met het gerecht. “Wij hebben gevraagd dat Veljkovic vandaag de gevangenis zou kunnen verlaten”, vertelde de advocaat van Dejan Veljkovic Kris Luyckx. “Wij hebben ook gevraagd dat hij een aantal strenge voorwaarden zou krijgen waaronder het niet verlaten van België, geen contacten hebben met een aantal betrokkenen en dat hij ter beschikking blijft van de onderzoekers.”

De speurders weten nog lang niet alles

Kris Luyckx

Het zogenaamde memorandum heeft veel voeten in de aarde gehad. Al op 15 oktober, de dag voor de eerste verschijning van Veljkovic voor de raadkamer in Tongeren, hebben zijn advocaten toenadering gezocht tot het federaal parket. Pas gisteren was alles rond. “We hebben een goed evenwicht proberen zoeken, die voor beide partijen voordelig is”, stelde advocaat Kris Luyckx.

Veljkovic heeft zich ertoe verbonden om uitgebreide verklaringen af te leggen. Hij zal niet alleen zijn eigen activiteiten als makelaar in binnen- en buitenland toelichten, maar hij zal ook een boekje opendoen over de rol van de voetbalclubs, de andere makelaars, de spelers en eventueel ook over de rol van de journalisten, indien dat gevraagd wordt.

Beïnvloeding wedstrijden

Ook de financiële afspraken en de geldstromen zullen aan bod komen. Zo gaat hij de financiële constructies toelichten en wie de begunstigden waren. Hij zal een overzicht geven van de verworven vermogensvoordelen en waar die zich bevinden. Het beïnvloeden van voetbalwedstrijden door middel van (een poging tot) omkoping zal eveneens besproken worden.

Veljkovic heeft zich ook bereid verklaard om alle andere activiteiten toe te lichten waar hij weet van had, maar zelf niet bij betrokken was. “Hij zal ook toelichting geven bij de betrokkenheid van personen die nog niet gekend zijn in het onderzoek, of wiens rol nog niet is uitgeklaard. De speurders weten namelijk nog lang niet alles”, verzekerde Luyckx. 

“Hij zal oprechte en volledige verklaringen moeten afleggen en krijgt zeker geen vrijbrief”, zegt het federaal parket. “Het klopt dat er een memorandum is afgesloten”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Meneer Veljkovic verbindt er zich toe oprechte en volledige verklaringen af te leggen over zijn aandeel in het dossier, én over de rol van derden. Daarbij is ook afgesproken dat er een lagere straf zal opgelegd worden. Dat memorandum moet door de raadkamer goedgekeurd worden, waarna de correctionele rechtbank zich bij een veroordeling moet houden aan de strafmaat die afgesproken is.”

Dejan Veljkovic krijgt dus geen vrijbrief, benadrukt het federaal parket: “Als het tot een veroordeling komt, zal er wel degelijk een straf zijn. Bovendien, als blijkt dat zijn verklaringen niet oprecht en volledig waren, dan wordt het memorandum ingetrokken en wordt hij vervolgd als een gewone verdachte.”

De voetbalmakelaar beseft dat hij fouten heeft gemaakt en vreesde dat hij het grootste slachtoffer zou worden in het dossier ‘Propere Handen’. Dat vertelde zijn advocaat Kris Luyckx. Hij gaf ook mee dat zijn cliënt met justitie een memorandum afgesloten heeft waardoor hij het statuut van spijtoptant heeft gekregen. De raadkamer moet hier echter geen rekening mee houden. “Dit is vrij uniek in België. Dat wil zeggen dat hij zich geëngageerd heeft om mee te werken met het onderzoek. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden en er zijn toezeggingen gedaan. Maar dat is een belangrijk aspect geweest om de vrijlating te vragen. Hij gaat alles uit de doeken doen”, aldus Kris Luyckx. 

Het is alleszins belangrijk dat mijn cliënt door het memorandum volledige openheid van zaken zal geven. Dat hij alles zal vertellen waar hij van beticht werd, maar er zijn ook nog een aantal zaken waar het parket absoluut geen weet van had en nu heeft. Mijn cliënt zal zijn activiteiten van de laatste tien à vijftien jaar die hij als makelaar heeft gehad volledig in kaart laten brengen en zal daarin zijn medewerking tot in detail verlenen. Hij zal met andere woorden zijn volledige ‘boekhouding’ opendoen en meewerken met justitie.”

“Of er andere mensen in de voetbalwereld zich zorgen moeten maken? Dat weet ik niet, ik veeg alleen voor de deur van mijn eigen cliënt. We hebben goede redenen om het gesprek met het federaal parket aan te gaan en uiteindelijk te komen tot de conclusie die er vandaag is. Namelijk dat hij als spijtoptant een specifieke positie krijgt binnen het gerechtelijk onderzoek. Wat andere personen daar al dan niet mee doen is niet mijn zorg. Ik heb maar één zorg: de belangen van mijn cliënt.” 

Kris Luyckx, advocaat van Dejan Veljkovic.
Sebastien Smets - Photo News Kris Luyckx, advocaat van Dejan Veljkovic.

Op een persconferentie vanmiddag vertelde Luyckx op welke manier Veljkovic het statuut van spijtoptant heeft bekomen en wat daarvan de draagwijdte en gevolgen zijn voor hem en het verder verloop van het gerechtelijk onderzoek. “Hij heeft bijzonder geleden onder het feit dat hij aangehouden werd”, vertelde Luyckx nog. “Hij heeft vrij snel inzicht gekregen in wat er allemaal mis is gegaan in het verleden. Hij was als makelaar werkzaam in een sector waar normeloosheid de norm was en hij heeft ook ingezien dat hij niet terug kon naar die wereld. Daarom wil hij zijn specifieke bijdrage leveren opdat dat in de toekomst zou beteren. Hij is niet de enige verantwoordelijke voor het feit dat er opmerkingen kunnen geplaatst worden bij transfers, vergoedingen, clubs... ”

Veljkovic met zijn landgenoot Mateja Kezman, ex-voetballer en nu ook actief in de makelaarswereld.
BELGA Veljkovic met zijn landgenoot Mateja Kezman, ex-voetballer en nu ook actief in de makelaarswereld.

“Veljkovic is in die sector terecht gekomen toen het al zo was, dus hij is niet de enige verantwoordelijke voor die gang van zaken”, voegde Luyckx nog toe. “Maar het feit dat hij daar als enige verantwoordelijke de rekening voor dreigde te betalen als leider van een criminele organisatie en daar 15 jaar cel voor dreigde te krijgen heeft zeker meegespeeld.”

Het feit dat hij als enige verantwoordelijke de rekening dreigde te betalen als leider van een criminele organisatie en daar 15 jaar cel voor dreigde te krijgen, heeft zeker meegespeeld

Kris Luyckx

Wat is een spijtoptant?

Een spijtoptant ruilt als dader of mededader in een onderzoek belangrijke informatie in om zo strafvermindering of enkele afspraken te verkrijgen. De wet met regeling voor spijtoptanten (die hun feiten altijd moeten erkennen) is nieuw en trad op 17 augustus 2018 in werking. Het gerecht wil zo andere criminelen, die anders aan een straf ontsnappen, toch vatten. Het is wel zo dat er niet in elke zaak beroep kan gedaan worden op de regeling voor spijtoptanten. Enkel bij zware misdaden zoals bijvoorbeeld bij terroristische misdrijven of misdaden in het kader van een criminele organisatie is dat het geval. 

Sebastien Smets - Photo News

Ook in de zaak Ye

Ook in de zaak Ye (het omkoop- en gokschandaal rond Zheyun Ye) werd er al meegewerkt met het gerecht in de hoop op een lichtere straf. Opvallend: het was toen ook Kris Luyckx die als advocaat een spijtoptantenregeling op poten zette voor zijn cliënt Patrick Deman. De voormalige assistent-trainer van Lierse kreeg ook een mildere straf van de rechter. Het verschil met Veljkovic is dat Deman nooit afspraken kon maken over die straf met een ondertekend memorandum onder voorwaarden. Simpelweg omdat het geen wettelijke mogelijkheid was. Dat is nu met de nieuwe regelgeving voor spijtoptanten wel het geval. 

Patrick Deman werkte al eens mee met het gerecht in de zaak Ye. Kris Luyckx, die nu Dejan Veljkovic bijstaat, was toen zijn advocaat.
BELGA Patrick Deman werkte al eens mee met het gerecht in de zaak Ye. Kris Luyckx, die nu Dejan Veljkovic bijstaat, was toen zijn advocaat.338 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lutgard Crombez

  Zo gaat dat hier: als je eerlijk bent word je gestraft en als je oneerlijk bent, beloond. De omgekeerde wereld in België op strafwettelijk vlak.

 • Romain Nolf

  De rechtbank is al lang een geldbank ! Ze moesten op zijne kop geklopt hebben tot het eruit kwam de waarheid .

 • maurice snelders

  Hoe leg je dat uit Jacques vansteenkiste???

 • danny van de perre

  Wat een lachertje

 • Lutgard Crombez

  Zo gaat dat hier: als je eerlijk bent word je gestraft en als je oneerlijk bent, beloond. De omgekeerde wereld in België op strafwettelijk vlak.