1B met U23 van Club Brugge én Lierse Kempenzonen: “Nederigheid is op zijn plaats”

Westerlo.
BELGA Westerlo.
De volgende twee seizoenen spelen er, dankzij een opvallende oplossing, acht ploegen in 1B. Lierse Kempenzonen, dat als enige overgebleven amateurclub over een proflicentie beschikt, wordt voor het seizoen 2020-2021 opgevist. Ook de beloftenploeg van Club Brugge zal aantreden in 1B.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Algemene Vergadering van de Pro League zette vandaag in Diegem het licht op groen voor een Jupiler Pro League met achttien ploegen, inclusief Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven. In 1B blijft men over met zes teams (Westerlo, Union, Lommel, Deinze, Seraing en RWDM), maar ook Lierse Kempenzonen beschikt over een proflicentie, de fusie club wordt dus opgevist. Om tot een competitie van 8 ploegen te komen, wordt ook de U23-ploeg van Club Brugge toegevoegd.

De promotie voor Lierse Kempenzonen is een half mirakel, want de club vocht lang voor het behoud en stond slechts dertiende in eerste nationale. De Kempense fusieclub bracht twee jaar geleden het failliete SK Lierse en Oosterzonen samen.

Niet de mooiste manier

“We moeten nederig blijven, maar alles in acht genomen vind ik wel dat Lierse bij de profs thuishoort”, reageert voorzitter Luc Van Thillo aan onze redactie. Op extrasportieve gronden en gediend door de omstandigheden mag Lierse naar 1B. Voorzitter Luc Van Thillo - die in 2018 mee aan de wieg stond van de doorstart - beseft dat het niet de mooiste manier is om te promoveren, maar is desondanks erg tevreden.

Luc Van Thilloe
smb Luc Van Thilloe

“Nederigheid is op zijn plaats, want we hebben dit niet afgedwongen met sportieve prestaties. Tegelijk hebben onze mensen wel keihard gewerkt aan een licentiedossier voor 1B, omdat we maanden geleden al voelden dat er misschien weleens een appel uit de kast zou kunnen vallen. Het is mooi dat dit harde werk nu wordt beloond. En eerlijk gezegd vind ik dat een ploeg als Lierse in het profvoetbal thuishoort. Qua traditie en structuur zitten wij goed. We hebben een goede accommodatie, trouwe supporters en mooie sponsors. Dat geeft alvast een stevige basis.”

Over het puur sportieve luik bestaan bij de buitenwereld anderzijds veel twijfels. “Dat begrijp ik, maar we hebben geleerd uit het voorbije seizoen”, countert Luc Van Thillo. “Met Tom Van Imschoot haalden we een nieuwe trainer in huis en we vervingen bijna onze hele spelerskern. Verschillende nieuwkomers hebben ervaring in 1B, dus ik denk dat we behoorlijk gewapend zijn om de stap te zetten. Al kijken we nog uit naar bijkomende versterking. Nu we zekerheid hebben omtrent de promotie, kunnen er misschien een paar dossiers in een stroomversnelling komen.”

Op de iets langere termijn willen we graag jongens lanceren uit onze eigen opleiding. Voor onze jeugdwerking is deze promotie een zegen

Voorzitter Luc Van Thillo

Ook in 1B wil Lierse Kempenzonen – dat overigens al twee jaar met een profkern werkt – het vooral doen met Belgische spelers. “Dat is onze filosofie en daar stappen we niet van af. Al zeg ik niet per definitie ‘neen’ tegen een buitenlandse speler. Maar de bedoeling is wel dat Nederlands de voertaal blijft op training”, benadrukt Luc Van Thillo. “Op de iets langere termijn willen we ook heel graag jongens lanceren uit onze eigen opleiding. Voor onze jeugdwerking is deze promotie trouwens een zegen. Als 1B-club heb je meer uitstraling en dat maakt het makkelijker om talenten te halen en te houden.”

Lees ook: 

Van het faillissement naar 1A: de heropleving van Beerschot in 13 stappen (+)

Ze zijn eruit: Pro League kiest voor competitie met 18 clubs en mini-play-offs, gedurende twee jaar
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.