Exclusief voor abonnees

"We zijn nu al 'best of the rest' van Europa, terwijl er veel ruimte voor verbetering is"

Dossier Belgisch voetbal deel III: Bart Verhaeghe

BELGA
Viér uur lang verdedigt Bart Verhaeghe, ondervoorzitter van de voetbalbond en voorzitter van Club Brugge, zijn visie op de toekomst van ons voetbal. “We zijn nu al 'best of the rest' van Europa, terwijl er veel ruimte voor verbetering is. Ik zeg dan: goed, groeipotentieel!”

Het is 14u wanneer Bart Verhaeghe ons naar een vergaderruimte in het Jan Breydelstadion loodst. De zon schijnt. Manager Vincent Mannaert komt een koffietje brengen – de voorzitter neemt een watertje. Toeval of niet: zijn glas zal voor het grootste deel van het vier uur durende gesprek halfvol blijven. “Ik wil het positieve benadrukken”, lacht Verhaeghe meermaals. Als officiële sterke man van de competitieleider en officieuze van de bond spreekt hij vrijuit over zijn visie op de richtingwijzers voor ons voetbal. “Ik hou ervan de zaken te benoemen zoals ze zijn. Niet iedereen heeft het daar altijd even gemakkelijk mee, maar geloof me: ik ben bezig met het algeméne belang – niet enkel dat van Club Brugge.”

Hoe kijkt u naar het niveau van onze Belgische competitie?

“Ik denk, eerlijk waar, dat we te weinig trots zijn op onze eigen competitie. Je hebt de échte topcompetities – Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk -, maar daaronder komen wij. (tikt op tafel) Daar ben ik zeker van. We spelen een moderner voetbal dan Nederland, de Scandinavische ploegen, Polen, zélfs Portugal. Ons voetbal sluit nauw aan bij wat in de Bundesliga of de Premier League wordt gevraagd. Hard, fysiek spel met een hoge snelheid van uitvoering. En ik zeg dit niet op basis van 'buikgevoel', hé. Ik baseer me op cijfers. Statistieken. Hoeveel lopen spelers, hoeveel high intensity runs maken ze, hoe zit het met de passing, de snelheid van uitvoering. Wel, op Europees vlak doen wij het zeer goed op dat vlak. Niet voor niets zeggen buitenlandse spelers die hier aankomen dat het niveau pittig is. Al heeft dat ook een nadeel: voor onze eigen jongeren is het ook moeilijker om de aansluiting te vinden.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Vanderstappen

  Oei Ronny, jammer voor U: Brugge wordt vast en zeker terug kampioen wegens gebrek aan waardige tegenstanders. Gelukkig maar want anders was het weer het machtige anderlecht met zijn schamele 3 punten, gekregen van Celtic dan nog dat zelf niet moest winnen.

 • ronny bogaert

  alleen hopen dat brugge geen kampioen word weeral zero punten in de champions leage in euro leage eruit in de voorronde dat is brugge.Nul punten voor België maar Verhaeghe kennende speelt België geen rol

 • Pieter geens

  De blaaskaken van Europa zeker ,zal jullie eens graag tegen Barcelona of manchester City of André top ploeg ! Echt dikke nekken zijn jullie maar ja het is weer club Brugge ! Voor duidelijk ik ben geen supporter van een Belgische ploeg !maar het is wel duidelijk dat club Brugge aan het zweven !is ,dat ze maar oppassen want nu maken jullie andere ploegen wel wakker !!!!!

 • jean pierre Tibermont

  Wat een hypocriet is me Verhaeghe toch we zien ALLE weken hoe Club word bevoordeeld dus zwijgen over algemeen belang zou ik zo zeggen...?

 • Emile Allard

  Dat hij eerst zijn nieuw stadion uit de grond krijgt ! Haaaa ja t'is waar, in Belgie is dat niet nodig!