Exclusief voor abonnees


Van de stratencompetitie in Tanzania naar de rijkste competitie ter wereld: de steile opmars van Samatta

Sebastien Smets - Photonews
Op zijn 27ste is Ally Samatta klaar om de deuren van de Premier League open te beuken. De Genkse topschutter staat op het punt om voor 10 miljoen euro naar Aston Villa te verkassen. Droomtransfer, zeker voor een jongen die op zijn dertiende nog ‘Ndondo’ speelde - een Tanzaniaanse stratencompetitie. “Een Fanta of Cola, dat konden we niet betalen.” Monoloog van de nu gewezen Genkse topschutter, met speciale aandacht voor zijn broer Mohamed.

“‘Mbwana, lóóp!’ Met een groot mes zat hij achter ons aan. We hadden net, in onze zoektocht naar eten, een boerderij gevonden. Met een veld vól mango’s. Héérlijk. Tot de eigenaar ons in de gaten kreeg. Mijn broer wachtte. Hij vond mijn veiligheid belangrijker dan de zijne. Pas toen hij zeker was dat de man mij niet te pakken zou krijgen, liep hij weg. Ik wil het hebben over Mohamed ­Samata – met één ‘t’, dat verhaal vertel ik je verderop.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.