"Liefste mama en papa...": deze open brief van jonge voetballertjes is goed raak

Een paar dagen nadat op onze voetbalvelden opnieuw een jonge scheidsrechter bewusteloos werd geslagen, gaat op social media een open brief over sportiviteit in het jeugdvoetbal viraal. Geschreven door de spelertjes zélf. "Liefste mama, papa, oma, opa, beste supporter, (...) wees positief en verstoor aub mijn leefwereld niet door te roepen of te schelden tegen de scheidsrechter, de tegenstander, de ouders van de tegenstander of ... erger nog tegen mijn eigen medespelers", klinkt het uit een passage uit het fairplayreglement van eersteklasser Waasland-Beveren. Het lezen waard.

In de open brief verklaren de jeugdspelertjes hun liefde voor het voetbal, een spelletje dat ze het liefst onbezorgd en onbezonnen beoefenen. "Weet je, ik voetbal graag! Lekker op zaterdag of zondag samen met mijn vrienden tegen een bal trappen en nadien napraten, spelen, afspraken maken, vriendinnetjes ontmoeten, stoer doen... Je weet wel al die dingen die een kind of puber net tot kind of puber maakt."

De kinderen roepen hun familie en supporters op tot sportiviteit. "Ik vind het trouwens ook fantastisch dat je er bij bent, dat je me aanmoedigt, dat ik steun krijg maar wees positief en verstoor aub mijn leefwereld niet door te roepen of te schelden tegen de scheidsrechter, de tegenstander, de ouders van de tegenstander, of ... erger nog tegen mijn eigen medespelers. Want het zijn immers MIJN vrienden. En roep tijdens de wedstrijd niet steeds wat ik moet doen. Laat die taak over aan mijn trainer. Ook thuis heb ik het liefst dat je niet op de wedstrijd terug komt."

"PS: gooi mijn briefje niet weg"
Ouders wiens zoontje of dochtertje bijvoorbeeld niet over het verhoopte talent beschikt, kunnen zich daar vaak stevig in opwinden. Ook daar hebben de youngsters van Waasland-Beveren een gepast antwoord op. "Oh ja, ik wil nog zeggen dat ik altijd mijn best doe. De ene dag lukt het net wat beter dan de andere. En ik weet ook dat er jongens of meisjes zijn die beter zijn dan ik, veel beter zelfs. Ik heb daar geen probleem mee, integendeel. Ik vind dat zelfs tof. Ik hoop dat jij dat ook vindt! Weet je, ik voetbal graag! Laat mij en mijn vrienden dan ook voetballen!"

Het ene oor in, het andere oor uit? De spelertjes hopen dat hun boodschap niet zal vervagen. "Ps: gooi aub mijn briefje niet weg. Plooi het op, steek het in uw portefeuille en lees het elke keer opnieuw aan het begin van een wedstrijd. En straffer nog, het hoeft zelfs geen wedstrijd te zijn waar aan ik zelf deelneem!!" Rake woorden die op social media massaal worden besproken en gedeeld.

Facebook