Exclusief voor abonnees

"Een nationaal stadion voor tien matchen per jaar, dat valt niet te verantwoorden"

Dossier Belgisch voetbal deel II: Philippe Muyters

.
Photonews/Belga .
Het EK 2020 krijgen we niet omdat nieuwe voetbalstadions een bedreigde soort zijn in ons belgenland, dat bleek vandaag andermaal. Weinigen die met meer kennis van zaken kunnen spreken dan Philippe Muyters – nu Vlaams minister van Sport en vroeger van Ruimtelijke Ordening. "Een nationaal stadion voor tien matchen per jaar, dat valt niet te verantwoorden." Een monoloog van een voetballiefhebber.

"Had ik als supporter graag de openingsmatch van het EK in Brussel gezien? Ja. Maar je moet toch ook afstand kunnen nemen en je de vraag stellen: wat is het economische voordeel dat we eruit halen? Een beetje toerisme. Is dat de moeite, de last en het geld waard? Rond één match bouw je toch geen campagne? Als zo'n stadion tien keer per jaar gebruikt zal worden, willen we daar dan onze centen aan besteden? We moeten, zeker als beleidsverantwoordelijken, afstand nemen, een beetje minder naar ons supportershart luisteren, om dan de rationele vraag te stellen: kan dit wel?"

"Over het Eurostadion is al veel gezegd en geschreven. De bredere vraag is: hebben we überhaupt zo'n infrastructuur nodig? Ik vind het alleszins niet aan de politici om te bepalen of zo'n stadion er moet komen. Ik ga als politicus toch niet bepalen waar de voetbal-, tennis- of zwembond in moet investeren? Het moet van hun kant komen. Bottom-up. Daarna mag de politiek pas in actie komen: om de juiste omgevingsfactoren te creëren in functie van bijvoorbeeld de mobiliteit. Maar als het proces anders verloopt, met politici die zeggen: 'Wij zouden graag een nationaal stadion hebben'... (denkt na) dan stel ik mij daar vragen bij."

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Spinnoy Patrick

  Multifunctioneel voor meer dan 10 maal per jaar kan dat hier niet in één van de meest geindustrialiseerde landen ter wereld met knowhow en intelligentsia on top of the world ? Voetbal,basket,tennis,atletiek,concerten etc..... maar ja kerktorenpolitiek !!!!

 • Luc Mattheessens

  Dit was gewoon een politieke afrekening...want indien het verkeer op de Brusselse ring zou verstoord worden...wat goed mogelijk is...dan zou dat ook zo zijn voor het project van Bart Verhaeghe en zijn U-Place enkele kilometers verder op in Machelen en daarom komt er geen van beide.

 • peter vandenbergh

  Waarom altijd alleen voetbal erin sleuren ? Maak er een light versie van de Amsterdam Arena van waar je ook concerten en dergelijke in kan doen en iedereen is tevreden.

 • Frans Van der Borght

  Ipv hierover te klagen zorg dat de ring van de hoofdstad van Europa in het centrum van Europa niet het slechtste kruispunt ter wereld is. Elk land heeft moderne accommodatie. Sport verenigt verschillende culturen. Maar U maakt deel van de partij van verdeeldheid. Bui!

 • Frans Van der Borght

  Ipv hierover te klagen zorg dat de ring van de hoofdstad van Europa in het centrum van Europa niet het slechtste kruispunt ter wereld is. Elk land heeft moderne accommodatie. Sport verenigt verschillende culturen. Maar U maakt deel van de partij van verdeeldheid. Bui!