"Alle Brusselse jongeren zijn welkom bij BX Brussels"

CEO Jesse De Preter.
BELGA CEO Jesse De Preter.
CEO Jesse De Preter heeft vandaag de toekomstvisie van voetbalclub BX Brussels toegelicht. "Alle Brusselse jongeren zijn welkom bij BX", zo zei De Preter op een persconferentie in het Brusselse Tour & Taxis.

Vincent Kompany besliste in maart om in de nieuwe Brusselse club, voorheen FC Bleid-Gaume, te investeren. De Rode Duivel wil dat de club niet alleen een sportieve maar ook een sociale functie vervult. "Alle Brusselse jongeren zijn welkom bij BX", zei De Preter. "Wij selecteren zeker niet alleen op basis van talent."

"De afgelopen maanden spraken we met verschillende overheden, sociale organisaties, universiteiten en bedrijven", vervolgde de voormalige zakenadvocaat, die eerder actief was bij Club Brugge en Lierse. "Daaruit kwamen verschillende ideeën voort. Zo gaan we op zoek naar een social coach, die de brug moet vormen tussen de spelers, hun familie, de scholen en de sociale instanties."

Innovatieve jeugdsponsoring
"Daarnaast willen we de drempel om bij onze club te voetballen zo laag mogelijk houden", zei De Preter. "Daarom voeren we een innovatieve jeugdsponsoring in. Het komt neer op een puntensysteem, waarmee de voetballers hun inschrijvingsgeld kunnen terugverdienen. Zo krijgen ze pluspunten als ze zich op school goed inzetten."

"Tot slot zal BX eenmaal per maand pop-up voetbaltoernooien organiseren op atypische locaties in Brussel. Deze zijn toegankelijk voor iedereen, zo steunen we ook het niet-clubgebonden Brusselse voetbal", besloot de CEO.

Ambities
Zo hoog mogelijk eindigen in vierde klasse. Dat is de ambitie die technisch directeur Junior Ngalula op de persconferentie uitsprak. De voorbije weken werden verschillende nieuwe spelers aangetrokken en de club beschikt over een budget van 700.000 euro. "We hebben ons best gedaan om een degelijke eerste ploeg op het veld te brengen", stelde Ngalula. "De bedoeling is om in onze divisie zo hoog mogelijk te eindigen. Enkele spelers hebben al een profstatuut, maar een volledig professionele ploeg zal niet voor de komende twee à drie jaar zijn."

In het eerste seizoen beperkt de Brusselse club zich om organisatorische redenen tot jeugdploegen van U6 tot U12. "Doordat we maar weinig tijd hadden om de club op te richten, wordt dit een overgangsjaar", zei De Preter. "Toch hebben we al 150 kandidaturen van jeugdspelers ontvangen. We doen er alles aan om zo veel mogelijk jongeren in een korte tijd aan te trekken."

BX, dat nog geen eigen infrastructuur heeft, zal in het seizoen 2013-2014 een beroep doen op de voorzieningen van andere Brusselse clubs. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Gemeentelijk Stadion van Jette. "BX wil zich niet binden aan een Brusselse gemeente, onze club is van de 19 gemeenten van de hoofdstad", besloot de CEO. (Lees hieronder verder)

Voorzitter Christel Kompany.
BELGA Voorzitter Christel Kompany.

Carla Kompany: "Kinderdroom van Vincent"
Ook voorzitster Christel Kompany heeft vandaag meer uitleg gegeven over BX Brussels. "Deze voetbalclub was Vincents kinderdroom", zo verklaarde de zus van Vincent Kompany. "Vincent heeft gisteren zijn trainingen hervat bij Manchester City, dus hij kon hier niet aanwezig zijn", stelde ze. "Het BX-idee is een kinderdroom van mijn broer."

"Hij heeft veel ideeën doorgegeven", zei de zus van de Rode Duivel, die in maart besliste om in de nieuwe Brusselse club, voorheen FC Bleid-Gaume, te investeren. "Maar natuurlijk heeft Vincent niet veel tijd om zich met BX bezig te houden. Zijn rol is veeleer adviserend. Waar hij achter de schermen optreedt, hebben CEO Jesse De Preter, sportief directeur Junior Ngalula en ikzelf op de club de touwtjes in handen."

De Wolf: "Indrukwekkende structuur"
Michel De Wolf, ambassadeur en teamafgevaardigde van BX, is als ex-bezieler van FC Bleid-Gaume, de voorganger van BX Brussels, tevreden over de nieuwe gang van zaken. "Bij Bleid moest ik samen met mijn vrouw al het werk verrichten", zei de voormalige Rode Duivel. "Nu staat er een indrukwekkende structuur op poten. De naam Kompany opent vele deuren."

"Ik kan alleen maar de initiatiefnemers van dit project feliciteren", verklaarde Alain Courtois, Brussels schepen van Sport. "De familie Kompany, want naast Christel zitten ook Pierre en François (vader en broer van Vincent) in de raad van bestuur, is ervan overtuigd dat sport ten dienste staat van sociale integratie. Ze verdienen alle lof om kansen te geven aan jongeren, ongeacht hun origine of huidskleur."