België kan als reekshoofd in poule met Duitsland en Servië ingedeeld worden om zich te kwalificeren voor het EK 2020

Courtois zondag radeloos in Luzern, waar België met 5-2 de boot inging.
BELGA Courtois zondag radeloos in Luzern, waar België met 5-2 de boot inging.
De UEFA heeft de potindeling voor de loting voor de kwalificaties van Euro 2020 bekendgemaakt. De Rode Duivels, die zondag na de verrassende 5-2 nederlaag in Zwitserland uitgeschakeld zijn in de Nations League, komen in de eerste pot terecht. Duitsland kan een mogelijke opponent zijn. De Duitsers zakten na een dramatische campagne in de Nations League weg naar pot 2. De loting vindt op 2 december in de Ierse hoofdstad Dublin plaats.

“Laten we maar hopen dat Portugal van Polen wint”, voelde Duits bondscoach Joachim Löw de bui al hangen. “Anders dreigt voor ons een zware loting.” Negen reekshoofden waren voor gisteren al bekend: de vier groepswinnaars (Zwitserland, Nederland, Portugal en Engeland) in divisie A van de Nations League en daarnaast België, Frankrijk, Spanje, Italië en Kroatië. Het tiende reekshoofd zou uiteindelijk Polen of Duitsland worden. Als Polen niet verloor van Portugal in het slotduel in groep 3 van divisie A, was het sowieso reekshoofd op 2 december in Dublin. 

En wat gebeurde? Juist, Polen wist Europees kampioen Portugal af te houden met 1-1 en veroordeelde Duitsland zo tot een plaats in pot 2. Een echte ramp hoeft dat niet te zijn voor de ‘Mannschaft’. Alle groepswinnaars en alle tweedes kwalificeren zich straks na de groepsfase voor de eindronde van het EK 2020. Duitsland dat geen reekshoofd is en in een groep met bijvoorbeeld België of Frankrijk belandt, hoeft voor de ‘Mannschaft’ dus niet het einde van de wereld te betekenen. Al is het toch een statuut dat de Duitsers niet gewoon zijn.

De Duitsers zowaar veroordeeld tot pot 2.
Photo News De Duitsers zowaar veroordeeld tot pot 2.

Er worden zeven verschillende bokalen onderscheiden. Ten eerste is er een ‘Nations League-pot’, die de vier halvefinalisten van de Nations League (Portugal, Engeland, Zwitserland en Nederland) bevat. Deze vier landen komen automatisch als reekshoofd terecht in groepen A-D.

Pot 1 bestaat vervolgens uit zes landen, gerangschikt van plaats 5 tot en met 10 op de Nations League Ranking. Zij zullen reekshoofd zijn in de groepen E-J. De Rode Duivels, die de Nations League ‘overall ranking’ als vijfde beëindigden, komen in deze pot terecht.

Potten 2, 3, 4 en 5 bevatten elk tien landen, waarvan er telkens één wordt ondergebracht in elk van de tien groepen. Bokaal 6 ten slotte bestaat uit de vijf laatste landen. Zij zullen toegevoegd worden aan de poules F-J en komen zo niet in de groepen waarin Nations League-halve finalisten zitten. Die hebben zo in juni twee speeldata vrij om de eindronde van de Nations League af te werken.

De kwalificaties vinden plaats tussen 21 maart 2019 en 19 november 2019. De eerste twee landen uit elke poule plaatsen zich automatisch voor de eindronde van het EK. Vier landen kwalificeren zich vervolgens nog via play-offs, bepaald door de eindstand in de vier divisies van de Nations League, voor Euro 2020. De eindronde van het EK vindt plaats van 12 juni tot 12 juli 2020. 

Het EK 2020 vindt plaats in over heel Europa verspreide dertien speelsteden.
getty Het EK 2020 vindt plaats in over heel Europa verspreide dertien speelsteden.

Pot 1

België, Kroatië, Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Portugal, Spanje, Zwitserland, Polen

Pot 2

Duitsland, IJsland, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië, Zweden

Pot 3

Slovakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Noorwegen, Servië, Finland, Schotland, Bulgarije, Israël

Pot 4

Albanië, Cyprus, Estland, Georgië, Griekenland, Litouwen, Montenegro, Slovenië, Hongarije, Roemenië

Pot 5

Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Gibraltar, Kazachstan, Kosovo, Luxemburg, Macedonië, Moldovië, Faroer

Pot 6

Andorra, Letland, Liechtenstein, San Marino, Malta

ANP39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lobs Huygens

  Servië - Kosovo en Balkan oorlog en ik ben de tel kwijt kan beginnen. Servië - Kroatië zie in ook liever niet komen En sinds wanneer is Guernesy N Ierland

 • Ineke Visser

  Frederik als het niks voorstelt waarom zitten de Rode Duivels niet in de finale want ze zouden het toch even winnen?

 • Karel Bellen

  De rode duivels mogen van niemand schrik hebben. Laat het maar een supersterke groep zijn zodat er moet voor gestreden worden en dan kunnen ze bewijzen de nr.1 van de wereld waardig te zijn. Maar ja, dan hebben ze spelers als Fellaini, Dembélé, De Bruyne, Lukaku en Nainggolan nodig en niet spelers zoals Thielemans want die valt echt wel te licht uit om een ploeg te leiden.

 • Frederik Naert

  So what Johan Maes, die Nations League waar Nederland in de halve finale zit stelt helemaal niets voor. Geen achtste of kwartfinale maar direct naar de halve finale, wat een lachertje. Het WK en EK zijn veel belangrijker en Nederland was niet bij het WK.

 • jan janssens

  inderdaad, de slechtste FIFA nr 1 ooit.