250 euro voor jaartje voetbal en het wordt nog duurder

photo_news
Eind april is traditioneel het moment waarop veel voetbalclubs hun jeugdspelers vragen het lidgeld voor volgend seizoen te betalen. Terwijl die bijdrages vroeger vrij laag en stabiel bleven, zijn ze de voorbije jaren serieus gestegen. Uit navraag bij 80 clubs blijkt dat de ouders van een 12-jarige voetballer gemiddeld 250 euro lidgeld moeten betalen, 15 euro meer dan vorig jaar (+6%). En de komende jaren gaat dat bedrag zeker nog de hoogte in, zeggen de voorzitters en jeugdcoördinatoren.  

Ons oog viel deze week toevallig op twee verenigingen in lagere afdelingen. Zowel bij tweedeprovincialer KSV Jabbeke als bij vierdeklasser FC Pepingen gaat het lidgeld voor het komende seizoen flink de hoogte in. Terwijl een speler van de U13 vorig jaar nog 170 euro moest betalen bij Jabbeke, wordt dat komend seizoen 265 euro. In Pepingen trekken ze de prijs voor dezelfde 12-jarige voetballer op van 255 naar 350 euro. "We hebben een verplicht kledingpakket in het lidgeld opgenomen", leggen ze in Jabbeke uit. "We spelen volgend jaar interprovinciaal voetbal waardoor we moeten investeren in gediplomeerde en dus duurdere trainers", klinkt het in Pepingen. "Om de prijsstijging te compenseren zit in het lidgeld ook voor 50 euro bonnen voor onze eetkermissen."

Het zijn twee extreme voorbeelden, maar ze illustreren heel duidelijk dat de lidgelden in het jeugdvoetbal de voorbije jaren serieus aan het stijgen zijn. Uit onze eigen navraag bij 80 grote en kleine clubs, van eerste nationale tot vierde provinciale, blijkt dat het gemiddelde lidgeld voor volgend seizoen 250 euro bedraagt. Vorig jaar was dat nog maar 235 euro. Dat lijkt op het eerste gezicht nog mee te vallen, maar er zijn weinig producten of diensten waarvan de prijs in een jaar tijd met 6% stijgt. De kans dat we aan het einde van volgend seizoen nog eens hetzelfde kunnen schrijven, is bovendien erg groot. "You ain't seen nothing yet", is de teneur bij de meeste voorzitters en jeugdcoördinatoren die we contacteren.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.