"Tests met videoref volgend jaar al mogelijk"

Marco van Basten & co kijken naar een demonstratie.
AP Marco van Basten & co kijken naar een demonstratie.
Als de deelnemende competities aan alle voorwaarden voldoen, kan het gebruik van de videoref volgend seizoen al getest worden. Dat verklaarde Lukas Brud, de secretaris-generaal van de Internationale Spelregelcommissie (IFAB), vrijdag in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, waar een congres over de toepassing van de videoscheidsrechter plaatsvond. Brud is optimistisch gestemd over de kansen om al in 2018 de videoref in te voeren.

Volgend seizoen wordt het systeem met de videoref getest in de Italiaanse serie A. In totaal zal in vijf competities geëxperimenteerd worden met de de videoscheidsrechter. Ook de Jupiler Pro League was kandidaat, maar werd niet weerhouden door de IFAB.

"We zijn op de goede weg", sprak voormalig Nederlands international Marco van Basten, momenteel assistent bij Oranje, op het congres. "Het heeft lang genoeg geduurd. De technische hulp zal het voetbal eerlijker maken."

Eerder gaf ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino al te kennen dat hij hoopt dat op het WK 2018 in Rusland videorefs gebruikt zullen worden.

AP