"Speciaal voor Neymar winnen van Duitsland"

ap
De teampsychologe moest er zondagavond nog wel even aan te pas komen in het Braziliaanse trainingskamp in Teresópolis, maar volgens Hulk heeft dokter Regina Brandão haar werk goed gedaan. "We willen speciaal voor Neymar winnen van Duitsland", zo verzekerde de vervaarlijke aanvaller van Zenit. Zo'n 200 miljoen Brazilianen zijn het volmondig met hem eens.

Bondscoach Luiz Felipe Scolari liet zich een dag voor de WK-kraker in de halve finales eveneens bevlogen uit. "We hebben iemand verloren, die we eigenlijk niet kunnen missen", gaf 'Big Phil' te kennen. "Maar onze nummer 10 zal er in ons hart bij zijn en als het even kan op de spelersbank of op de tribune plaatsnemen."

De afwezigheid van de 22-jarige sterspeler, die vrijdag in de kwartfinales tegen Colombia (2-1) een gebroken ruggenwervel opliep, houdt de Braziliaanse gemoederen flink bezig. Over de komende tegenstander Duitsland, van wie het gastland voor eigen publiek nog nooit verloor, werd nauwelijks gesproken. Maar na de praatsessie met de 'zielenknijper' van de ploeg kreeg Scolari zijn spelers weer enigszins in het gareel, inclusief zichzelf. "Ik voel me rustig en heel zelfverzekerd", zei de baas van Brazilië, die in 2002 met de 'Seleção' al eens won van Duitsland in de WK-finale (2-0).

getty

Belangrijkste discussiepunt na alle commotie rond Neymar, die op brute wijze een knietje in zijn rug kreeg van tegenstander Juan Zúñiga, is zijn vervanger. Wordt het Willian (Chelsea) of misschien toch Bernard (Sjachtar Donetsk)? Over de laatste zei Scolari onlangs, dat hij 'happy feet' heeft. Met andere woorden: lichtvoetig, snel en behendig. Een van de voordelen van Willian is dat hij met zijn clubgenoot Oscar samen kan aanvallen. Een klein minpuntje van hem is misschien dat hij meer dan Neymar vanaf het middenveld naar voren komt.

ap

"Het verdriet om Neymar heeft ons sterker gemaakt", benadrukte Willian. "Onze droom om de WK-finale te halen en ook wereldkampioen te worden, is alleen maar krachtiger geworden."

De 21-jarige Bernard sprak als een routinier over de kwestie-Neymar. "Er is geen enkele reden om nu in paniek te raken. Afgezien van zijn trieste situatie motiveert hij ons zeer. Hij is met ons en wij zijn met hem."

Zonder Neymar, goed voor vier WK-goals, is Brazilië wellicht verlost van de torenhoge verwachtingen in eigen land. Een plaats in de WK-finale ten koste van het zeer degelijke Duitsland is plotseling een meevaller in plaats van een "must". Met Neymar als mascotte, als geluksbrenger, al dan niet lijfelijk aanwezig in Belo Horizonte.