“Akkoord tussen Barcelona en spelers dichterbij”, Ronaldo en co leveren vier maandlonen in en besparen Juve 90 miljoen

REUTERS
Nu de Spaanse voetbalclubs inkomsten mislopen, vragen sommige ploegen, waaronder FC Barcelona en Atlético, tijdelijke werkloosheid voor het personeel aan - de maximale uitkering in Spanje bedraagt 1.411,83 euro voor iederéén. Barça-voorzitter Bartomeu probeert zijn spelers echter te ontzien en kwam met een voorstel om tijdens de periode dat er niet gevoetbald wordt de salarissen met 70 procent terug te brengen. Messi en co werden er aanvankelijk niet wild van, maar volgens het Catalaanse medium Sport komt een akkoord nu toch dichterbij. Bij Juventus verliep het allemaal een stuk vlotter: daar leveren de spelers vier maandlonen in. Cristiano Ronaldo zou zo vier miljoen euro laten vallen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Geen wedstrijden, nauwelijks inkomsten. Omdat de miljoenensalarissen van de voetballers zwaar op de uitgavenkant van de begroting drukken, beginnen ook de Spaanse voetbalclubs gebruik te maken van de speciale regeling van de overheid waardoor zij tijdens de crisis van het coronavirus hun werknemers tijdelijk kunnen ontslaan. Maar liever proberen de clubs met de spelers eerst te onderhandelen om onderling een afspraak over een (forse) daling van hun salaris te maken.

In Spanje zijn bijna 800.000 werknemers de voorbije week al op tijdelijke werkloosheid gezet, waarbij zij gedurende een tijd een uitkering krijgen. Dat heet in Spanje een ERTE, een tijdelijke regulering van de werkgelegenheid, die opgeheven kan worden als de stilgevallen economie weer begint te functioneren. Bij deze ERTE bestaat een speciale regeling voor de bedrijven dat zij 75% op de sociale lasten van hun werknemers besparen.

Maximale uitkering van 1.411,83 euro

Veel grote bedrijven in het land hebben zo al een tijdelijke werkloosheid aangevraagd, en sommige professionele voetbalclubs zien in die ERTE ook een uitweg. Om niet te discrimineren, willen (of wilden) clubs als FC Barcelona Atlético Madrid en Espanyol, de eersten die een ERTE hebben aangekondigd, naast hun kantoor- en ander personeel óók de voetballers in die regeling meenemen.

Het grote probleem daarbij is dat, hoeveel je ook hebt verdiend, de maximale uitkering in Spanje 1.411,83 euro per maand is. Kleingeld voor de spelers van bijvoorbeeld Barcelona, die maandelijks gemiddeld een miljoen euro incasseren, met natuurlijk grote uitschieters als Lionel Messi. Daarom zijn de clubs genoodzaakt met de voetballers te onderhandelen over een ‘redelijke’ korting op de salarissen.

Gaan na de fans ook de spelers in opstand komen tegen Josep Maria Bartoméu (l)?
EPA Gaan na de fans ook de spelers in opstand komen tegen Josep Maria Bartoméu (l)?

600 miljoen

In totaal is Barcelona dit seizoen bijna 600 miljoen euro aan al zijn ‘sportief personeel’ kwijt: de spelers en technische staf van alle professionele teams van de verschillende sporten; zo’n 90% daarvan is voor het voetbal. Barcelona wilde de salarissen aanvankelijk met 70% terugbrengen tijdens de periode dat er niet gevoetbald wordt, maar kon daar begin deze week geen akkoord over bereiken met de spelers. Die zijn wel bereid iets in te leveren, maar hoever zij willen gaan, is niet bekend. Met de dreiging van de ERTE zette Barça-voorzitter Bartoméu hen onder druk.  Volgens Sport hangt een akkoord over de tijdelijke inlevering van de spelers alvast in de lucht.

Lionel Messi is de bestbetaalde speler bij Barcelona. Hij verdient gegarandeerd ongeveer 104 miljoen euro per jaar. Een basisloon van 71.053.856 euro, inclusief portretrechten. Daarbovenop heeft hij over zijn vijfjarig contract recht op een eenmalige tekenbonus van 63.500.000 euro en een loyauteitspremie, die als hij tot 2021 trouw blijft, meer dan 70 miljoen euro zal opbrengen. Ruim 30 miljoen per jaar waarvan hij nu al zeker is. Tijdelijke werkloosheid kan voorlopig enkel gevolg hebben op het basisloon en de portretrechten. Zelfs als Messi 70 procent moet inleveren op zijn basissalaris, is hij met 21 miljoen euro nog altijd de op een na bestbetaalde speler ter wereld. 

Gisteren kwam ook Atlético Madrid met de aankondiging van een ERTE. “Een ernstige situatie als deze verplicht ons om in het belang van de club net zo moeilijke als noodzakelijke maatregelen te nemen”, schrijft directeur Miguel Ángel Gil in een lange open brief aan de socio’s. “Die maatregelen zullen iedereen treffen, zowel de werknemers als de spelers en trainers, maar we zullen alles doen om de impact zo klein mogelijk te laten zijn.” Bij Barça zou de tijdelijke werkloosheid voor het personeel - niet de spelers of staf, dus - volgende week bekrachtigd worden. Real Madrid zegt niets te zien in minder loon bij zijn werknemers, omdat de club erop vertrouwt dat er vanaf mei weer gevoetbald zal worden. Wel hebben veel andere, (semi)professionele verenigingen in lagere divisies een ERTE aangevraagd.

Atlético-coach Simeone.
Action Images via Reuters Atlético-coach Simeone.

“Cristiano Ronaldo levert 4 miljoen in” 

De spelers van de Italiaanse topclub Juventus besloten vandaag dan weer om in te leveren op hun loon van liefst vier maanden. De geste van de spelers bespaart de Oude Dame 90 miljoen euro. Aanvoerder Giorgio Chiellini, Cristiano Ronaldo, Leonardo Bonucci en Gianluigi Buffon namen na een videochat uiteindelijk de beslissing. Hoeveel elke speler speler zal afstaan, moet nog bepaald worden. Italiaanse media weten wel dat Ronaldo zo’n vier miljoen euro zou inleveren. Als de matchen van dit seizoen alsnog ingepland worden, zal de club opnieuw met de spelers onderhandelen om ze alsnog te vergoeden.

EPA182 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Livi Luigi

  Dat Messi eens voorbeeld neemt en doet van Ronaldo. Ronaldo heeft een hart. Donatie Ronaldo trok overigens ook zijn portefeuille open in de strijd tegen het coronavirus. Samen met zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes financierde hij drie intensieve zorgafdelingen van ziekenhuizen in het Portugese Lissabon en Porto voor patiënten die getroffen zijn door het virus. Het ging om een donatie van 1 miljoen euro. Bovendien zou hij volgens het Italiaanse Tuttosport zo’n 3,8 miljoen euro van zijn loon inl

 • lu marissen

  Clubs moeten alleen verantwoordelijk zijn voor datgene waarmee zij een contract hebben afgesloten en gaan ze dan failliet dan is het maar zo.Nu kan je zien hoe hoog ze boven hun stand leven maar daar word in dat corrupt voetbal gedoe helemaal niks mee gedaan

 • souliman hamdi

  Al die voetballers maximum loon van 2.000 euro. Een verpleeg(st)er of een dokter moeten meer verdienen dan die voetballers.

 • Herman Kouter

  Schaf het voetbal en al die massa bijeenkomsten gewoon af. Zeker nu. Zie wat er in Italië is gebeurd na het bijwonen van één voetbalwedstrijd. Al meer dan 10000 doden.

 • Diego Pepre

  Als ze bij Juve 70% inleveren op4 maanden loon, dan kom je volgens mij op een veel groter bedrag uit dan 4 mio bij Ronaldo. Zal minstens rond de 14 mio liggen