Viroloog betwijfelt of Olympische Spelen in Japan wel doorgaan: “Het zal erom spannen”

Het nieuwe olympisch stadion van Tokio met op de voorgrond twee mensen met een mondkapje.
AFP Het nieuwe olympisch stadion van Tokio met op de voorgrond twee mensen met een mondkapje.
Alle geruststellende geluiden vanuit Japan en het Internationaal Olympisch Comité ten spijt, is het helemaal niet gezegd dat de Olympische Spelen in Tokio ‘gewoon’ doorgaan. Dat stelt viroloog Marion Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijstaat in de aanpak van het Corona-virus.

“Het zal erom spannen”, zegt Koopmans, verbonden aan het Nederlandse Erasmus MC (Medisch Centrum) in Rotterdam en lid van het expertcomité van de WHO dat zich bezighoudt met het coronavirus. “We zien nu weliswaar voor het eerst dat het aantal nieuwe besmettingen buiten de Chinese stad Wuhan afneemt. Maar dan nog duurt het een paar maanden voordat het virus echt weg is. Het blijft de vraag welke risico’s zo’n groot evenement met zich meebrengt. Die is nu nog niet te beantwoorden.”

De Spelen van Tokio beginnen over ruim vijf maanden, op 24 juli. Behalve de duizenden atleten die dan een paar weken lang in het olympisch dorp dicht op elkaar wonen, worden ook honderdduizenden bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. “Dergelijke migratiestromen wil je eigenlijk niet, gezien de uitbraak. Kijk naar alle cruiseschepen nu. Het kan heel snel onbeheersbaar worden. Als je kijkt naar de huidige situatie, zou het organiseren van de Olympische Spelen nu niet verstandig zijn.”

Wat als de strikte maatregelen in China straks worden opgeheven?

Marion Koopmans

Het is goed mogelijk dat het virus tegen die tijd onder controle is. “Sein veilig, is sein veilig”, zegt Koopmans. “Maar er is ook een scenario denkbaar dat het beheersbaar is. Dan is de vraag: wat kunnen mensen zelf doen, als de Spelen door zouden gaan? Uit de buurt blijven van besmette mensen, beschermd hoesten en vaak de handen wassen, bijvoorbeeld. Het dragen van mondkapjes is in Azië uiteraard gangbaar, maar lijkt niet superveel toe te voegen.”

De belangrijkste vraag is volgens de viroloog wat er gebeurt als de strenge quarantainemaatregelen worden opgeheven of verzwakt. “Dat de nieuwe besmettingen buiten Wuhan nu wat minder toenemen, komt ook door de strikte maatregelen in China. Wat als die straks worden opgeheven? Dat wordt de proof of the pudding.”

Bekijk ook: Tien Belgen mogen nu toch terugkeren uit Cambodja

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Over 157 dagen beginnen de Olympische Spelen.
AP Over 157 dagen beginnen de Olympische Spelen.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lieve Geyter

  Veel die nog altijd het virus minimaliseren, wacht tot het hier uitbreekt. Het zal op korte tijd veel doden met zich meebrengen zowel Jong en oud. Dit kun je niet met gewone griep vergelijken. Hiervoor hebben ze geen medicijnen. Bij pandemie zal 70% van de bevolking op korte tijd sterven op wereldschaal. Maar mag niet gezegd worden uit vrees voor chaos.

 • David Borreman

  Allemaal los van de olympische spelen ....er zijn nu toch ook dagelijks duizenden vluchten binnen azie en naar europa en rond de wereld ....is er dan zo groot verschil?...china...japan..singapore..hong kong...zijn allemaal risico landen aan het komen...ze doen alsof het allemaal niets meer is..

 • joris van vlaenderen

  natuurlijk gaat dat door! omwille van een media hype ga je al dat geld toch niet laten liggen zeker!

 • eric maier

  Vorige week was er al de melding op een buitenlandse nieuwszender - met Japans beeldmateriaal over de OS - dat het zeer hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat om elk risico in te dijken. Japan gaf te kennen dat ze niet de capaciteit hebben om de OS in goede banen te leiden en de Corona crisis te bedwingen, en vreest een pandemie in Japan met wereldwijde verspreiding, dankzij de OS.

 • ronny cockuyt

  De chinezen zullen de wereld wel van alles wijsmaken,dat bvb bijna iedereen genezen is,de virus bedwongen enz,de spelen zullen er komen,ten koste van alles, Nu moesten ze wel uit hun schulp komen door de omvang van de ziekte,maar normaal wordt alles daar doodgezwegen,bijna niemand durft daar zijn mond open doen.