Vierdeklasser Ganshoren ontloopt degradatie via BAS

Thinkstock
Vierdeklasser FC Ganshoren degradeert dan toch niet verplicht naar eerste provinciale. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de Brusselaars gisteren vrijgesproken van competitievervalsing. "Gerechtigheid is geschied", reageert FC Ganshoren via haar website. Er komt zo een einde aan de procedureslag die meer dan een jaar duurde.

"De zaak tegen Ternat is terecht in ons voordeel uitgesproken door de bekwame mensen van het BAS. Geen competitievervalsing, geen degradatie", klinkt het op de website van de Brusselse club. De zitting voor het BAS was voor Ganshoren de laatste strohalm om de verplichte degradatie, die aan de club werd opgelegd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), alsnog af te wenden.

De hetze draaide rond de degradatietopper Ternat-Ganshoren van 21 april 2013, een wedstrijd met als inzet het behoud in vierde nationale. Voorgaand aan de wedstrijd zou een van de sterkhouders van Ternat, Lionel De Spiegeleer, met FC Ganshoren een akkoord gesloten hebben om het seizoen erna voor hen te gaan spelen. Daarna zou De Spiegeleer niet voor Ternat hebben willen spelen in de degradatietopper.

Ternat klaagde Ganshoren daarna aan voor competitievervalsing, Het voorbije jaar werd de zaak onder handen genomen door achtereenvolgens de Controlecommissie, het Beroepscomité eerste en tweede kamer én de Evocatiecommissie.