VIDEO. Deze maatregelen belooft Pro League-voorzitter Marc Coucke om macht van makelaars in te perken

De Belgische voetbalclubs gaan de macht van makelaars in ons land aan banden leggen. Dat heeft Pro League-voorzitter Marc Coucke vanavond aangekondigd. Zo komen er onder meer maximumpercentages voor makelaarscommissies. Ook stelt de Pro League zich burgerlijke partij in de affaire ‘Propere Handen’.

Het was na een vergadering van twee uur met de beleidsbepalers van de Belgische voetbalclubs dat voorzitter Marc Coucke en Pro League-CEO Pierre François de pers te woord stonden in het bondsgebouw in Brussel. “We versterken vandaag onze stellingname rond het voetbalschandaal”, trapte Coucke zijn betoog af. “Het idee van matchfixing in ons voetbal is onaanvaardbaar en wij steunen het parket volledig. Het lijkt ons duidelijk dat een aantal zaken schade toeberokkend hebben aan het Belgisch voetbal en onze clubs. Wij hebben beslist ons dus burgerlijke partij te stellen in deze zaak.”

Photo News

Vervolgens kwam Coucke al snel tot de essentie van de zaak. “Er is een veel te grote rol voor makelaars in het Belgisch voetbal en dus gevaar voor beïnvloeding”, aldus de Anderlechtbaas. “We willen dat spoedig veranderen. De macht van makelaars moet ingeperkt worden en dat is onze verantwoordelijkheid. We richten een onafhankelijke werkgroep op met drie leden. Een daarvan zal Melchior Wathelet (voormalig minister van Justitie, nvdr) zijn, een andere Pierre François. Zij zullen nog een derde lid aanduiden voor hun werkgroep. Hun taak zal zijn om nieuwe regels uit te dokteren die de macht van makelaars snel en efficiënt moeten verminderen.”

BELGA

Om te beginnen wordt er snel werk gemaakt van een ‘interne code’ die door de 24 Belgische profclubs (16 eersteklassers en 8 tweedeklassers) gerespecteerd zal moeten worden. “Daarin zal bepaald worden hoe clubs zich dienen te gedragen tegenover makelaars. Er worden ook sancties voorzien voor wie die regels overtreedt. Die club zal dan bijvoorbeeld geen aanspraak meer kunnen maken op een proflicentie. Uiteindelijk hopen we ook dat de interne code zal uitmonden in een officiële wetgeving.”

Photo News

Heel belangrijk vindt Coucke dat er in de ‘interne code’ ook een maximumpercentage voor makelaarscommissies komt. “Daarnaast zullen alle geldstromen van makelaarsvergoedingen passeren via een clearinghouse. Dat is een controle-orgaan dat alle bedragen controleert. Meer transparantie dan dat kunnen we niet creëeren.”

Tot slot had de baas van de Pro League ook een boodschap voor de voetbalfans. “We willen alle supporters oproepen om dit weekend een positieve boodschap te brengen naar alle scheidsrechters die op het veld staan. Dat er twee refs in opspraak gekomen zijn, mag hun job niet moeilijker maken. We willen kwetsende spreekkoren absoluut vermijden. Iedereen moet goed beseffen dat er duizenden refs zijn die het wél goed menen. Zij zijn van groot belang in ons voetbal.”

Photo News

Herbeleef hieronder de volledige persconferentie!
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Coucke wil veranderingen, omdat hij bij zijn intrede van het voetbal al zag dat het hele systeem een rotte puinhoop is. De boekhouding van Anderlecht was een ramp en het werd niet geleid als een bedrijf maar als een liefhebberij. Tevens hij hij een punt dat de makelaars alle macht hebben. Ze beheren niet enkel voetballers. Bovendien zijn er diverse al gelinkt geweest aan het criminele milieu. vanwaar halen ze zoveel geld denk je ?

 • Guy Bekaert

  Hou aub op met mensen voor te liegen , het ganse voetbal is rot van binnen uit , het zijn niet alleen de makelaars die corrupt zijn maar ook bestuursleden en voorzitters die meedrijven op een wolk van hoogheidswaanzin en corruptie .!

 • frans ornelis

  nu zijn het nog de supporters de schuldige die moeten zwijgen als de refs niet door de grote clubs onder druk werden gezet zou alles veel eerlijker zijn gelopen misschien moet coucke de supporters een plakband op hun mond leggen om hun het zwijgen op te leggen de bevoordelen die een paar clubs de laatste jaren hebben gekregen was echt schandalig en daar moet een einde aankomen maar ik vrees ervoor

 • Marc Ledure

  Coucke is aan het kijken waar hij geld kan uit slaan.

 • Richard Naegels

  Gooi alles niet in de richting van ,wie speelt er in mee,zuiver de BOND en geef wat minder representatiefuncties weg,sorry het heeft altijd bestaan,men heeft altijd door de vingers gezien maar niet wat moest gezien worden en meegevoetbalt of moeten we zeggen meegespeelt?