Wielrenner uit Eritrea paar uur vermist tijdens Omloop

Wielrenner Frekalsi Debesay Abrha
photo news Wielrenner Frekalsi Debesay Abrha
Het was zijn allereerste klassieker in België. Zijn team, het Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka, verscheen aan de start van de Omloop met een wild card. Hun topper finishte elfde. Maar renner Frekalsi Debesay Abrha (26) uit Eritrea verdween enkele uren onverklaarbaar van de radar. Pas toen de laatste deelnemer al ruim een uur over de eindmeet was en de hele ploeg zich ferm ongerust maakte, dook hij levend en wel weer op. Met een verkleumde glimlach, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

In de chaos over zijn tijdelijke verdwijning, liggen de verhalen over hoe dat dan precies moet zijn gegaan soms een beetje uiteen. Vanuit de ploeg en entourage noteren we variaties als: 1. hij gaf op en fietste op eigen houtje terug naar het hotel, 2. hij gaf op, zag niemand meer, vergiste zich van route en kwam pas uren later bij de bus aan, en 3. hij reed toch de rit nog uit maar deed er superlang over alvorens de finish te bereiken. Feit was: zelfs de bezemwagen had hem niet opgepikt. Waarop de ongerustheid groeide.

"We hebben nog lang gewacht", zegt buschauffeur Paul. "Intussen begon het al te schemeren. Maar toen ik met mijn bus terug bij het hotel aankwam, toch een halfuurtje rijden, zat hij daar braafjes te wachten. Zich van geen kwaad bewust."

"De opgave gebeurde op kilometer 115", weet de VTM-journaliste die de ploeg een hele dag had gevolgd en aan de eindmeet mee op de verloren gewaande Eritrese atleet heeft staan wachten. "Uiteindelijk kwam hij vanuit het bijna donker toch nog over de meet gereden", aldus ploegleider Jens Zemke. Een uur later. Verkleumd. "Die kou, dat is dodelijk voor een Afrikaanse renner. En de kasseien, die hebben ze niet in Eritrea", zegt hij. "Ik vond het alsnog knap van 'm."