Wereldkampioen verdiende bij Liverpool £22 per week

Roger Hunt scoort op Anfield Road voor Liverpool.
GETTY Roger Hunt scoort op Anfield Road voor Liverpool.
De Britse krant Daily Mail heeft de hand weten te leggen op het salarisstrookje van Liverpool FC. Niet die van de huidige sterren, maar die van augustus 1960. Zo is te lezen dat Roger Hunt, die in 1966 met Engeland de wereldtitel pakte, 22 pond bruto per week verdiende. Omgerekend naar de huidige tijd zou dat 450 pond (600 euro) zijn.

Topverdiener was John Molyneux, die £30 per week verdiende (£600 nu, ofwel 800 euro). Billy Liddell, die enkele seizoenen achtereen clubtopscorer werd, moest het doen met £16 en 2 shillings per week. Bovendien moest hij Liverpool £2 betalen voor de huur van zijn huis.    

Manager Bill Shankly stond niet op het salarisoverzicht. Bob Paisley, de legendarische coach die Liverpool later naar zes landtitels en drie Europa Cups I leidde, maakte al deel uit van de trainersstaf. Paisley kreeg 19 pond per week. 

Salarisplafond
De spelers van het huidige Liverpool zouden 132 miljoen pond (150 miljoen euro) per jaar verdienen. Ter nuance: 1960 was wel het laatste jaar dat er een salarisplafond in Engeland gold. Bovendien kwam Liverpool toen uit op het tweede niveau, al trok de club wel vaak meer dan 40.000 toeschouwers op Anfield Road.

Bob Paisley (links) met Liverpool-speler Ian Callaghan na de met 3-1 gewonnen Europa Cup I-finale tegen Borussia Mönchengladbach.
GETTY Bob Paisley (links) met Liverpool-speler Ian Callaghan na de met 3-1 gewonnen Europa Cup I-finale tegen Borussia Mönchengladbach.