Vrouwelijke hoofdcoach van mannenploeg primeur in Frans profvoetbal

Kos
De Franse tweedeklasser Clermont-Ferrand heeft voor een grote verrassing én een primeur gezorgd door een vrouw aan te stellen als hoofdcoach. De 36-jarige Portugese Helena Costa volgt de vertrekkende Régis Brouard op. De charmante Costa schrijft geschiedenis, want ze is de eerste vrouwelijke hoofdcoach in het Franse professionele mannenvoetbal. Op de Twitterpagina van de club uit de Auvergne regent het enthousiaste reacties voor deze "moedige" beslissing.

Helena Costa is ondanks haar jeugdige leeftijd niet de eerste de beste in het trainersvak. De Portugese coach werd opgeleid in het befaamde vormingscentrum van topclub Benfica Lissabon en stond ook aan het hoofd van de damesclub van het Portugese Odilevas. Haar internationale doorbraak in het damesvoetbal kwam er toen ze bondscoach werd van achtereenvolgens de Qatarese en Iraanse nationale ploeg. Voor de Schotse topclub Cetic Glasgow deed ze al scoutingswerk. Bij Clermont-Ferrand, momenteel veertiende en zo goed als zeker van de redding in de Franse Ligue 2, krijgt ze voor het eerst in haar carrière een professionele mannenploeg onder haar hoede.

Reacties
In een officiële persmededling zegt Clermont-Ferrand dat de club met deze beslissing "een nieuw tijdperk wil aanvatten." Voorzitter Claude Michy stond in Frankrijk al bekend om zijn gedurfde keuzes en bevestigt nu nog maar eens die reputatie. De fans reageren alvast enthousiast, zoals blijkt uit (een greep van) de positieve reacties hieronder op de Twitterpagina van de club.

Kos