Voetballen kon hij niet, maar toch bouwde deze meesteroplichter met onthutsende leugens een spelerscarrière op én dook hij zo met 1.000 vrouwen in bed

Carlos Henrique Raposo in zijn jonge jaren.
RV Carlos Henrique Raposo in zijn jonge jaren.
Voetballen kon hij niet, maar toch slaagde Carlos Henrique Raposo (55) erin om een profcarrière van 26 jaar uit te bouwen. Met smoesjes, valse documenten en de juiste connecties werkte de Braziliaanse oplichter zich steevast binnen bij clubs met naam en faam. "Ze verdienden het om zelf ook eens op hun plek gezet te worden." 

Gaf hem een bal en het liep mis. Terwijl zijn kameraden in de favela's van Jacarezinho, een van de sloppenwijken van Rio de Janeiro, haast toverden met het ronde ding, moest Carlos Henrique Raposo snel inzien dat een voetbalcarrière niet aan hem besteed was. Allerhande talenten werden één voor één uit de sloppenwijken weggehaald door scouts uit binnen- en buitenland, maar Raposo bleef verweesd achter. Althans, zo leek het in eerste instantie. 

Twee specifieke eigenschappen had de man immers wél onder de knie: hij was sluw en kon met een vlotte babbel zowat iedereen overtuigen. Hij werkte aan zijn lichaam - het leverde hem zelfs de bijnaam 'Kaiser' op omdat zijn lichaamsbouw deed denken aan Duits legende Franz Beckenbauer en stippelde een opmerkelijk plannetje uit om tóch in het droomwereldje van het voetbal binnen te dringen.

RV

Valse video's

Zijn eerste doel: bevriend geraken met toekomstige Braziliaanse sterren. Met pak en das die hij leende van vrienden schuimde hij allerhande bars af op zoek naar voetballers die te boek stonden als vedetten in spe. Het was voor hem slechts een niemendalletje om jongens als Ricardo Rocha, Renato Gaucho en Romario naar zijn hand te zetten. Hij zorgde voor de ambiance en sappige verhalen. In een mum van tijd was hij graag gezien in de Braziliaanse spelerskringen. Hij was toen 20. 

Zó graag zelf dat die sterren na een poosje door het vuur gingen voor 'Kaiser' en hem zelfs aanprezen bij allerhande clubs - ook al lag het er vingerdik op dat hij twee linkervoeten had. Raposo liet niets aan het toeval over: hij knutselde met hulp van een lookalike die wél met een bal overweg kon valse compilatievideo's in elkaar en betaalde mensen om een goed woordje voor hem te doen. Mét succes, seizoen na seizoen slaagde hij in zijn opzet. Onder meer de Braziliaanse topclubs Botafogo, Flamengo en Fluminese en het Franse Ajaccio lieten zich vangen. 

"Het enige probleem van Carlos was de bal", kwam Ricardo Rocha - 67 wedstrijden voor Real Madrid op zijn palmares, al eens terug op het opmerkelijke verhaal. "Carlos zei tegen iedereen dat hij een aanvaller was, maar had in zijn carrière nooit een goal of assist gemaakt. Als de bal naar links ging, liep hij helemaal naar rechts. Hij kon er echt niks van. Hij had geen talent. Maar het was een leuke gozer en eigenlijk was hij graag gezien bij elke club waar hij kwam." 

Bebeto, een andere legende uit het Braziliaanse voetbal, bevestigt. "Het was geen voetballer, maar hij kon het zo goed uitleggen. Hij liet je met de mond vol tanden staan. Dat was het grote probleem. Hij pakte je helemaal in met z'n praatjes. Keer op keer kon hij wel ergens een contract afdwingen. Ongelofelijk." 

In de nachtclub.
RV In de nachtclub.

Oma stierf vier keer 

Zich bij een club binnenwerken, was dus geen probleem, maar kwam dan niet snel aan het licht dat Raposo helemaal niet met een bal overweg kon? Neen. Met allerhande doordachte smoesjes kon 'Kaiser' immers verhinderen dat hij zijn mankementen nooit moest etaleren. De ene keer veinsde hij een blessure - hij kocht er clubartsen voor om - de andere keer zorgde hij ervoor dat hij al na één minuut van het veld werd gestuurd met een rode kaart. Zo klom hij eens na de aftrap meteen op een hek en schold hij de tegenstander de huid vol. Zijn plannetje lukte, hij mocht vroegtijdig gaan douchen. Ook ging hij meermaals op de vuist en het excuus dat zijn grootmoeder was overleden toverde hij dan weer vier keer uit zijn hoed. "En zo kon ik altijd wel iets verzinnen", aldus de man. 

Journalisten kreeg hij dan weer naar zijn hand door hen inside-informatie door te spelen en zijn ploegmakkers kozen ook zijn kant omdat hij er telkens voor zorgde dat er vrouwen logeerden in het hotel waar de spelers overnachtten. Zijn ploegmaats klapten dus niet uit de biecht en sprongen zelf voor hem in de bres toen het bestuur toch eens onraad rook. "Door hun steun viel ik nooit door de mand, zo was het eigenlijk onmogelijk om mij te ontslaan." 

"Eén keer brak wel het angstzweet wél uit. Bij mijn voorstelling bij Ajaccio moest ik plots voor een grote menigte mijn voetbalkunsten etaleren. Ik vond er niets beter op dan overdreven hard de ballen in de tribunes te rammen, zogezegd om de fans te vermaken. Er was ook een open training gepland, maar omdat ik alle ballen had weg gekeild werd die gelukkig afgelast. Daar ontsnapte ik." 

Kaiser, nu 55, doet zijn verhaal.
RV Kaiser, nu 55, doet zijn verhaal.

1.000 vrouwen

Liefst 26 jaar hield hij zo de grote leugen in stand. Hij wisselde voortdurend van club waar hij met geld en vlotte praatjes de fans inpalmden en het bestuur dus met kwakkels en een uitgekiemd systeem op het verkeerde been zette. Veertien jaar geleden ging de enige spits ter wereld die in zijn loopbaan nooit wist te scoren met een goed gevulde bankrekening op pensioen. 

"Het was altijd feest bij mij. Ik verdiende miljoenen en werd door mijn voetballersbestaan omringd door de mooiste vrouwen. Ik was verslaafd aan seks en door mijn plan kon ik met wel 1.000 vrouwen slapen. Elke nacht ging ik naar clubs. Ik was helemaal niet fit om te trainen of te spelen. Het enige wat ik moest doen was smoesjes bedenken om dat luxe-leventje te behouden. Ik moest er alles aandoen om ervoor te zorgen dat ik niet op een bal moest trappen." 

Hoe kijkt hij nu terug om zijn grote leugen? “Ik ga me nergens voor excuseren. In die tijd maakten de clubs nog misbruik van spelers, en dat gebeurt vandaag de dag nog steeds. Ze verdienden het om zelf ook eens op hun plek gezet te worden."
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Loyens

  De Braziliaanse versie van Kim Kardashian dus: ook iemand zonder talent die de ganse wereld wijs maakt dat ze wat is of kent en er miljoenen mee verdient.

 • Albert Hessens

  In feite loopt er overal toch zo ene rond ? Op elk bedrijf, instituut, organisatie en vereniging, ... een clown die iedereen kan charmeren ... tsjah ...

 • Norbert Deploige

  Na de zomermercato lopen er in onze jpl veel van dat soort rond.

 • Fabrice Braccio

  Hier moeten ze een film van maken.Die ga ik zeker zien

 • Johan Vercarre

  Ons kent ons. Eerlijkheid wordt precies niet beloond.