VIDEO. Vandaag 30 jaar oud, de iconische opwarming van Diego Maradona op de tonen van ‘Live is life’

30 jaar geleden hield Maradona een balletje hoog in de opwarming van de halve finales van de Europacup.
RV 30 jaar geleden hield Maradona een balletje hoog in de opwarming van de halve finales van de Europacup.
Live is life. Na na na na na. De meeste legendarische opwarming uit de voetbalwereld is vandaag jarig. Dertig jaar geleden hield Diego Maradona in München de bal hoog op de muziekklassieker van Opus. Een heerlijk brokje voetbalgeschiedenis met een Belgisch kantje.

De beroemdste opwarming ter wereld blaast 30 kaarsjes uit. Diego Armando Maradona zoog op 19 april 1989 alle blikken naar zich toe toen hij in het Olympisch stadion van München opwarmde voor de terugwedstrijd van de halve finale van de UEFA-cup tussen Bayern München en SC Napoli. Maradona hield minutenalng de bal hoog op de tonen van ‘Live is Life’ van de Oostenrijkse band Opus. Met niet gestrikte schoenveters. 

De beelden van de opwarming gingen al meermaals de wereld rond en dat is onder meer te danken aan Frank Raes. De voetbaljournalist van Sporza woonde als commentator van de toenmalige BRT de wedstrijd in München bij. Raes maakte de beelden niet zelf, maar vroeg ze snel op bij de Duitse zender ZDF om er een montage van te maken. Het resultaat liet zich samenballen in één club van 1 à 2 minuten. Het zijn tot op vandaag die beelden die van de opwarming een legendarisch stukje voetbalgeschiedenis maken.

De wedstrijd tussen Bayern en Napoli zelf eindigde op een 2-2 gelijkspel, waardoor Napoli door mocht naar de finale. Maradona scoorde in de bewuste wedstrijd in en tegen Bayern niet. Enkele weken later zou hij dat wel doen in de Europacup-finale. De Italianen versloegen daar uiteindelijk VfB Stuttgart en haalden zo de voorloper van de Europa League binnen.

REUTERS
Photo News
Diego Maradona in 1989 na het winnen van de UEFA Cup met Napoli.
getty Diego Maradona in 1989 na het winnen van de UEFA Cup met Napoli.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques weterings

  Als er dan toch 'n rijtje moet zijn ; voor mij blijven Pelé, Cruijff en Maradona de besten. Verder moet je het 'n beetje relativeren ; Ronaldo is weliswaar 'n goalgetter maar technisch vond ik b.v. George Best beter. Messi ? In Argentinië zie ik geen standbeeld voor hem opgericht worden. Enz. en zo verder. De opwarming van Maradona is 'n kunststukje op zich dat ik momenteel niemand na zie doen.

 • Natacha Verpoort

  toch SCHITTEREND

 • Dave Janssens

  Zat voor de tv, onvergetelijk moment. Alsof het gisteren was. Messi voor Maradona plaatsen is absurd. Maradona maakte zowat op zijn eentje Argentinië en Napoli kampioen, Messi heeft enkel met Barca fenomenale statistieken, vooral omdat hij daar in vrije waters toeft door een sterk elftal rond hem, dat hem toelaat zijn kunstjes te tonen. Maar zelf een elftal in moeilijkheden op sleeptouw nemen heeft hij 'nooit' kunnen bewijzen.

 • georges cerulus

  Veruit de beste aller tijden.

 • jacques weterings

  Vraag eens aan de Argentijnen zelf wie beter was/is : Maradona of Messi.Voor z'n eigen landgenoten heeft Messi nog geen goede bal getrapt.