Van Gaal ontkracht lange ballen-tactiek met A4'tjes

Louis van Gaal heeft de Britse media verrast door een vier pagina's tellend document mee te nemen naar een persconferentie. Met de A4'tjes die hij liet uitdelen aan de journalisten wilde de trainer aantonen dat hij ten onrechte het verwijt krijgt dat Manchester United veel de lange bal speelt.

Op de pagina's die Van Gaal verspreidde stonden statistieken van de wedstrijd tussen West Ham United en Manchester United (1-1) van afgelopen zondag. West Ham-manager Sam Allardyce stelde na afloop dat de ManU alleen maar lange ballen speelde. Van Gaal counterde dat vanmiddag met 'hard' bewijs. "Ga met deze printjes naar 'Big Sam', zodat hij ziet hoe het echt zit. West Ham gebruikte 71% de lange bal naar de spitsen en wij 49%. Je moet goed naar de data kijken, dan zie je dat we meer lange ballen in de breedte spelen dan in de diepte'', stelde Van Gaal.

Goede keuze
"Wij speelden op basis van balbezit. Na 70 minuten zonder succes, ondanks de vele kansen in de tweede helft, veranderde ik onze speelstijl. Toen zijn we met de kwaliteiten van Fellaini meer de lange bal gaan spelen. We scoorden toen vanwege de lange ballen. Dus ik denk dat het een goede keuze was van de manager'', doelde Van Gaal op zichzelf.

Te lezen valt onder meer dat Manchester veel meer (343) passes verstuurde dan West ham (200). De thuisploeg speelde 32 keer een lange bal (25 meter of meer) naar voren, het elftal van Van Gaal deed dat 41 keer. Procentueel gezien speelde West Ham dus een groter deel van zijn passes lang naar voren.