Ultieme duikervaring: spring vanaf 27 meter mee het water in

Ooit eens afgevraagd hoe een klifduiker een sprong nu eigenlijk ervaart? Dankzij de kersverse wereldkampioen Gary Hunt kunnen we ons er alvast iets bij voorstellen. De Brit sprong voor zijn finale op het WK zwemmen in Kazan alvast even met een GoPro in de hand het bad in. "De kleinste misser kan een ernstige blessure veroorzaken", waarschuwt Hunt de avonturiers onder ons. Bekijk de sprong hierboven vanaf 3'17".

Een doodgewone sterveling stapt ongetwijfeld met dichtgeknepen billen op het platform dat 27 meter boven het water uitsteekt. Niet zo bij Gary Hunt, die toch ook zijn angst toegeeft. "Na een paar keer wordt het wel makkelijker, maar als je aan de moeilijke sprongen denkt, krijg je wel schrik. Je kan eraan gewoon worden. Omdat je weet dat de kleinste misser een ernstige blessure kan veroorzaken, blijf je gelukkig wel op je hoede", vertelt Hunt.

Ogen openhouden
Waarop moet de klifduiker dan exact letten? "Tijdens de sprong probeer je zoveel mogelijk je ogen open te houden. Zo kan je informatie oppikken en vaststellen of je te traag of te snel gaat. Een verkeerde landing kan echt wel bijzonder pijnlijk zijn." Uitkijken dus als je op de nieuwe vakantiebestemming van een rots springt.

YouTube
REUTERS
AP
AP
EPA
GETTY