Uit het toernooi gezet omdat hij een stoel weggooit: ‘bad boy’ Nick Kyrgios is allerminst aan zijn proefstuk toe

Nick Kyrgios was opnieuw in zijn element op het tennistoernooi van Rome.
TennisTV Nick Kyrgios was opnieuw in zijn element op het tennistoernooi van Rome.
Als Nick Kyrgios op verlies staat in een tenniswedstrijd, zijn er twee opties: ofwel stopt hij er vroegtijdig mee, ofwel zet hij de boel op stelten. Gisteren moest de Australiër het tennistoernooi van Rome gedwongen verlaten nadat hij in een driftbui een stoel op de baan smeet. De ‘bad boy’ is niet aan zijn proefstuk toe.

“Kyrgios toonde het Romeinse publiek een van zijn intussen bekende Kyrgiosseries”, klonk het in de Franse sportkrant L’Équipe na de woede-uitbarsting van Nick Kyrgios. Tijdens de wedstrijd tegen Casper Ruud maakte de Australiër het wel erg bont. Het is niet de eerste keer dat Kyrgios en commotie hand in hand gaan. Een bloemlezing.

1. Kyrgios heeft er geen zin in en laat dat duidelijk merken (Shanghai 2016)

Na zijn eerste gewonnen wedstrijd in het tennistoernooi van Shanghai laat Kyrgios zich al ontvallen dat hij zich verveelt. In zijn volgende wedstrijd, tegen Mischa Zverev, werd dat ook duidelijk óp de baan. Kyrgios verliest de eerste set met 3-6, waarna hij simpelweg geen moeite meer doet. 

Een aanmaning van de scheidsrechter - “je kan zo niet spelen, Nick” - mondt uit in een discussie: “Kan je gewoon ‘time’ zeggen? Dan kan ik deze wedstrijd eindigen en naar huis gaan”, reageert Kyrgios geprikkeld. Even later krijgt hij het ook aan de stok met een toeschouwer die hem uitjouwt: “Wil jij hier komen en spelen? Ga zitten, houd je mond en kijk.”

Zijn gedrag levert Kyrgios drie maanden schorsing en een boete van 25.000 dollar op.

2. Kyrgios verliest de eerste set en stapt dan maar van het veld (Shanghai 2017)

Opnieuw Shanghai, opnieuw een boete. Een jaar na zijn strapatsen op het tennistoernooi van Shanghai laat Kyrgios het opnieuw hangen in China. De Australiër verliest de eerste set tegen Steve Johnson en stapt daarop meteen naar het net met uitgestoken hand. Johnson twijfelt even, maar Kyrgios houdt er wel degelijk per direct mee op. Na de wedstrijd verklaart hij dat hij geblesseerd was. Aangezien hij zich bij het verlaten van de baan niet medisch liet onderzoeken, krijgt Kyrgios echter (opnieuw) een boete. Dit keer van 10.000 dollar.

3. Peptalk van de umpire (US Open 2018)

Bij een 6-4 en 3-0-achterstand tegen Hugues Herbert krijgt Kyrgios - ongevraagd - een heuse peptalk van de scheidsrechter. Umpire Mohamed Lahyani begeeft zich naar de Australiër en praat een minuut lang in op de ‘bad boy’. “Ik wil je helpen, ik heb je wedstrijden gezien en ik weet dat je beter kan”, klinkt het bij de scheidsrechter. 

Lahyani’s interventie doet veel stof opwaaien. Volgens sommigen, zoals Roger Federer, is het ongehoord dat een scheidsrechter een speler aanmoedigt tijdens de wedstrijd. Anderen oordelen dat Lahyani enkel zijn plicht als umpire vervulde en informeerde naar de gezondheidstoestand van Kyrgios.  

Feit is dat Kyrgios de wedstrijd alsnog won met 4-6, 7-6 (6), 6-3 en 6-0.

4. Geen twee zonder drie: Kyrgios in verhitte discussie met umpire (Shanghai 2018)

Kyrgios en het tennistoernooi van Shanghai: het zal nooit een geslaagd huwelijk worden. Nadat de Australiër de opslag van tegenstander Bradley Klahn laat passeren, suggereert umpire Damien Dumusois dat Kyrgios meer moeite moet doen. Het blijkt de vonk om Kyrgios’ lont aan te steken. De twee blijven bekvechten en even later ligt Kyrgios uit het toernooi. Zelf wijt hij het aan de interventie van de scheidsrechter: “Dankzij u kwam ik in de problemen”, sneert hij.

5. Onderhandse opslag, achterwerk naar tegenstander en beledigingen voor Nadal en Djokovic (Rome 2019)

Vorige week in Rome schakelde Kyrgios Daniil Medvedev uit. De Australiër pakt in die wedstrijd bij momenten uit met geniaal tennis. Een onderhandse opslag, een tweener: Kyrgios doet het allemaal. Op een bepaald moment haalt Medvedev de bovenhand in een rally, waarop Kyrgios er niets beter op vindt dan hem zijn achterwerk te tonen. 

Kyrgios wint de wedstrijd, maar door een interview achteraf wordt dat bijzaak. Hij heeft er heel wat lelijke woorden in over voor Rafael Nadal en Novak Djokovic. Zo noemt hij de Spanjaard een zuurpruim en drukt hij zijn afschuw uit voor de persoonlijkheid van Djokovic.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • willy eeckhout

    Voor rest de levenslang schorsen!