Ga naar de mobiele website
^ Top

Tophoogspringster Friedrich slaat terug en zet naam stalker op Facebook

De Duitse Ariane Friedrich na haar sprong op het Europees kampioenschap in Barcelona in juni 2010. Rond haar woedt in Duitsland een debat over privacy.
REUTERS De Duitse Ariane Friedrich na haar sprong op het Europees kampioenschap in Barcelona in juni 2010. Rond haar woedt in Duitsland een debat over privacy.
Wordt hier iemand digitaal 'aan de schandpaal genageld', of mag een vrouw 'zichzelf verdedigen' die zich seksueel geïntimideerd voelt? In de Duitse media en op Facebook wordt uitgebreid gediscussieerd over de reactie van de 28-jarige atletiekkampioene Ariane Friedrich op een obscene mail die haar is toegestuurd.

Friedrich, die naast haar carrière als hoogspringer ook politieagent is, heeft de naam en woonplaats van de afzender op haar Facebookpagina openbaar gemaakt, voor iedereen te zien. De man had seksuele toespelingen gemaakt en foto's van zijn geslachtsdeel bijgevoegd.

De meeste Facebookgebruikers reageerden positief - 'Super reactie, mevrouw Friedrich!' - , maar er waren er ook die zich afvroegen of hier niet het gevaar dreigt dat 'het recht in eigen hand wordt genomen'. De Facebook-pagina van een andere man met dezelfde naam werd bijvoorbeeld direct gehackt.

De sporter heeft dit weekend daarom nog een verklaring van haar actie geschreven. Het is niet de eerste keer dat haar zo'n mail gestuurd wordt, zegt Friedrich. 'Ik ben beledigd, seksueel lastig gevallen, en ik had een stalker. Er is een punt waarop het genoeg is.' Aangifte heeft ze ook gedaan, maar 'ik ben niet meer bereid mijn mond te houden. Het is tijd me te verdedigen'.

Sindsdien is het aantal reacties op de zaak nog eens verveelvoudigd, op Facebook en in de media. De kwestie past bij een al veel langer durend Duits debat over de gevaren van privacyschending op internet, en de eventuele grenzen die aan de vrijheden op het net gesteld zouden moeten worden.

Schandpaal
Tegenstanders wijzen erop dat het internet geen 'schandpaal' mag worden. Enkele weken terug werd in Duitsland bijvoorbeeld de naam van een mogelijke kinderverkrachter publiek gemaakt. De 17-jarige jongen werd op het internet direct het mikpunt van bedreigingen. Hij bleek onschuldig.

Juristen reageren op de actie van Friedrich dan ook voorzichtig. 'Hoogst problematisch', is de omschrijving van Jan Hegemann, hoogleraar mediarecht in Berlijn. Hij begrijpt de reactie, maar Friedrich had het beter bij aangifte kunnen laten, zegt hij. Theoretisch zou de man zelfs schadevergoeding kunnen eisen.

Friedrich bracht enkele jaren geleden het Duitse record hoogspringen op haar naam. Haar manager vreest dat de kwestie haar voorbereiding voor de Olympische Spelen in Londen nadelig beïnvloedt. Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug