Toeschouwer die met gevonden startnummer onterecht finishte in Londense marathon, vindt dat hij medaille eerlijk heeft verdiend

De toen nog onbekende 'medailedief' Stanley Skupien was vorig weekend groot nieuws in heel wat Britse kranten.
twitter De toen nog onbekende 'medailedief' Stanley Skupien was vorig weekend groot nieuws in heel wat Britse kranten.
De toeschouwer die tijdens de Londense marathon van 22 april een afgevallen startnummer aantrof, het opraapte, de resterende kilometers uitliep en daar compleet onterecht een medaille voor kreeg, is gekend. De in Polen geboren dakloze Stanley Skupien (38) vindt dat hij de medaille eerlijk heeft verdiend. Verschillende Britse kranten hadden hun lezers afgelopen weekend opgeroepen of ze de snodaard die uitgebreid met 'zijn' eremetaal poseerde niet herkenden. 

Het startnummer dat Skupien vond, behoorde toe aan de onfortuinlijke Schotse deelnemer Jake Halliday (28). Die werd uit de marathon (42 km) gezet omdat lopen zonder startnummer niet is toegelaten. 

In eerdere berichtgeving meldde de Britse pers dat Skupien slechts vier kilometer liep, maar het bijken er veertien te zijn geweest. De man vindt niet dat hij over de schreef is gegaan. "Mijn medaille is voor alle daklozen", verklaarde Skupien aan The Daily Telegraph. "Ik zag het startnummer liggen en vanaf dan telde maar een ding: de wedstrijd uitlopen. Ik liet mijn koffer vol bezittingen achter en begon te lopen. Ik dacht niet aan de loper wiens nummer ik meedroeg. Ik zou een medaille krijgen en zo mijn droom doen uitkomen. Ik wilde laten zien dat je alles kan bereiken zelfs als je geen geld hebt. Want ik heb toch bijna de hele afstand gelopen, toch?", aldus de man die een tijdje als bouwvakker aan de slag was. 

Hij voelde zich aan de finish de koning te rijk en kreeg van mensen in het publiek bier en een glas champagne. De man brengt sinds  enigde tijd de nacht door in de Londense luchthaven Heathrow. Skupien is niet van plan de medaille terug te geven. De organisatie van de marathon onderzoekt het voorval.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Vandeneede

  Het woord schlemiel zal wel op zijn plaats zijn - hoewel ik nog altijd de betekenis van dat woord niet ten gronde begrepen heb.

 • Luciano Van As

  14 km van de 42 km komt juist overeen met het lintje rond de medaille, dus medaille teruggeven en het lintje mag hij houden ...

 • Jurgen Van Den Bergh

  Hij lijdt misschien aan discalculie. 14, 41 is bijna een volledige Marathon he!

 • Ramon Simon

  Je moet dan toch een redelijke conditie hebben om 14 km te lopen.

 • Frans Vermeylen

  Poolse bedrieger!