Rugbyster roept politie op om online trollen ook effectief aan te pakken (en ziet haar foto weer online geplaatst)

Getty/RSN
De heisa rond de foto van rugbyster Tayla Harris zindert na in Australië. Steeds meer wordt er opgeroepen de online trollen rechtstreeks aan te pakken, zo ook door de speelster zelf. “We kunnen er nog zoveel over praten als we willen, maar er moet ook effectief iets gedaan. Dat de politie ze contacteert en waarschuwt, of Facebook,...” Ook Channel 7, dat de bewuste foto aanvankelijk verwijderd had op haar sociale media, heeft het beeld terug online gezet.

Harris (21) sprak haar ontzetting uit over de online commentaren die ze had gelezen op haar foto, waarop ze als speelster van Carlton hoog opveert om richting het doel te trappen. U kunt ongetwijfeld iets voorstellen bij de reacties die de trollen haar postten. “Ik weet dat ik ze niet zou mogen lezen, maar tja, ik las ze. Het maakte me ongemakkelijk en soms was het ook ronduit degoutant, dan gaat het voor mij om seksuele laster”, sprak ze bij het Australische radiostation RSN. Ze roept ook op om actie te ondernemen, door de AFL (Australian Football League) en mogelijk ook de politie. 

“We kunnen er nog zoveel over praten als we willen, maar de trollen luisteren toch niet en als ze dat doen, lachen ze er waarschijnlijk eens mee. Dit moet dus verder gaan. Want als ik naar de trollen kijk, zitten er daar bij die op hun profielfoto poseren met vrouw, dochter of kinderen. Als ze zo’n dingen dan op een publiek platform al durven zeggen tegen mij, iemand die ze niet kennen... Tot wat zijn zij dan in staat om achter de muren van hun huis te zeggen en vooral te doen? Dit kan het begin zijn huiselijk geweld, van mishandeling.”

De bewuste foto.
Getty Images De bewuste foto.

Bij wijze van steun zette Channel 7 de foto alvast terug online en excuseerde het zich. Het televisiestation werd fel bekritiseerd omdat het aanvankelijk toegaf aan de trollen. Voor de ceo van het AFL ligt het probleem niet bij Seven, de mediapartner van AFL, wel kaart ook hij het probleem van de sociale media aan. “Dit is geen alleenstaand incident”, aldus Gillon McLachlan. “Er heerst geregeld negativiteit in onze sport en onze gemeenschap. Maar wanneer het om onacceptabele commentaren gaat, zie ik toch meer en meer de behoefte om de trollen aan te pakken. Dat is net wat er hier gebeurd is.”

Ook de auteur van de foto, Michael Wilson, wreef het er de trollen met onderstaande tweet nog eens fijntjes in.

Bekijk hier het volledige interview met Tayla Harris:
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques vanderkimpen

  Wat doet dit met een sportvrouw? Moet zij er nu elke keer als ze een bal wil trappen aan denken dat ze een mogelijkse pose zou kunnen aannemen die koren is op de molen van perverten? In wat voor een wereld leven wij eigenlijk?

 • Patrick Van Assche

  @Paul Philippaerts. Ach kom nou: waar houdt het op met al die regeltjes ? Nu mag je dit niet meer zeggen, morgen is het weer wat anders,.... De sportster voelt zich niet goed in haar vel door de commentaren. De trollen voelen zich niet goed in hun vel wanneer ze niet kunnen trollen. Wie stelt de prioriteiten op basis van welke criteria ? Onbegonnen werk.

 • Uli Bernard

  Ik snap het niet. Wat zei men dan over deze foto? Ik zie een jonge vrouw die op een bal getrapt heeft. Ben ik echt compleet normaal dat ik hier niks meer in zie? Moesten er nu geslachtsdelen uitgehangen hebben zoals soms bij mannelijke sporters. Maar dit? Doink!

 • Greet Dujourie

  Ik vind het goed dat de foto teruggeplaatst is. Het was juist een verkeerd signaal om hem te verwijderen. Deze vrouw was gewoon aan 't sporten. Er zijn al ergere foto's gepubliceerd van sportmannen, en die zijn duidelijk sexueel getint. Hun trui uittrekken, hun "ballen" vastpakken en noem maar op. duidelijk twee maten en twee gewichten. Aan alle sportdames, doe zo voort!!!

 • jozef van riel

  Ah ja Patrick? Die trollen gaven ook mooie commentaren of wat? Tja, dan zijn we even erg!!