Race-evenement zoekt haastig naar pitspoezen, maar één vereiste over borstomtrek veroorzaakt heel wat ophef

Senorita Cluney
In Spanje is er controverse ontstaan rond de eisen waar pitspoezen aan moeten voldoen. Voor een motor- en Formule 4-evenement zoekt de organisator nog twee stewardessen om de waaghalzen en de blitse machines voor de start te vergezellen. Eén voorwaarde stuit op onbegrip: enkel dames met een grotere borstomtrek komen in aanmerking. 

Terwijl de Formule 1 vorig jaar afstapte van de pitspoezen, gaat een nationaal evenement in Spanje een stapje verder. Komend weekend worden op het ‘Circuito de Navarra’ enkele lokale kampioenschappen afgehaspeld. Zo vindt er zondag het Touring Car Championship plaats, alsook een manche in de Formule 4. 

Enkele dagen voor aanvang van het gebeuren zoekt de organisator nog twee hostesses. Kort dag, dus werd er lokaal én nationaal een advertentie geplaatst: “Voor een auto-en motorevenement zijn we op zoek naar twee dames die vanaf vrijdag 5 april tot en met zondag 7 april beschikbaar zijn”, start het zoekertje onschuldig. “Er is een vergoeding voorzien van 200 euro netto, plus eventuele extra kosten. Er is wel één vereiste: je moet een borstomtrek hebben tussen de 95 en 100.” 

Een eis die meteen op veel onbegrip stuitte. Op Twitter, maar ook bij de Spaanse media. De organisator - Los Arcos Motorsport Sl - voelde zich genoodzaakt om onmiddellijk te reageren en schoof de schuld in de schoenen van Garbo Events, het bedrijf dat werd ingeschakeld om de advertentie te maken. “Wij willen benadrukken dat wij niets te maken hebben met deze oproep”, klinkt het. “Ook wij dragen gelijkheid hoog in het vaandel en verwerpen alle seksistische advertenties.” 

Object

In januari 2018 besloot de Formule 1 een einde te maken aan de pitspoezen. Volgens de F1-bazen pasten de schaars geklede dames niet meer in de huidige tijdsgeest. Ook binnen de MotoGP - de koningsklasse in de motorsport - rijst de vraag of de dames geen dresscode moeten volgen of zelfs opzij moeten geschoven worden. “Vrouwen worden in een rol gedwongen waarin ze niet meer zijn dan een object”, luidt het bij ICV, een partij uit Catalonië - waar de motorsport immens populair is. 

Sommige meisjes spreken van broodroof. “Als deze puriteinse trend zich doorzet, mogen we straks zelfs niet eens meer fotomodel of hostess zijn”, klonk het onder meer. En ook bij deze rel gaan enkele meisjes en fans stevig in het offensief. “Dit is een jobzoekertje met één vereiste. Dan is het toch je eigen keuze om er op in te gaan? Take it, or leave it. Hoe kan dit nu discriminatie zijn?” Vast staat dat ook in de lagere categorieën binnen de racesport de pitspoezen nu in vraag worden gesteld. 
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques weterings

  Daisy, de vrouw van Onslow, zou ook niet misstaan als pitspoes. Maar of Onslow"s auto mee zou mogen doen is twijfelachtig to say the least.

 • wim rooyakkers

  Het wordt tijd dat ook de F1 gender neutraal word.

 • David Vermeulen

  Wat een gezever. Dus je mag als bedrijf nog niet eens bepaalde eisen zetten. Dus als er een remake is van willy Wonka Dan zien we ook geen kleine umpa lumpas meer???? De vrouwen zijn niet verplicht te werken. Enkel die de omvang hebben. Ik en mijn vrouw zien geen probleem

 • Maartje Nieuwboter

  Het gaat hier over een esthetisch gegeven. Dan is het toch normaal dat men ervoor zorgt dat het voor zoveel mogelijk mensen prettig is om naar te kijken ? Jongens toch, wat een gedoe alweer... Mocht men die vrouwen nu dwingen om daar in bikini te paraderen, tot daar aan toe, maar waarom zou men die meiden het recht ontzeggen om op een leuke en makkelijke manier een zakcentje mee te pikken ?

 • Raymond Corremans

  Binnenkort, Ma Flodder als pitspoes, aartslelijk maar politiek correct. Iedereen blij...