Piet den Boer en Tim Smolders gaan voetballers van bankroet reddenPiet den Boer (Europacupwinnaar met KV Mechelen) en Tim Smolders (kampioen met Club Brugge) gaan ex-profvoetballers financieel begeleiden. Volgens de statistieken belanden drie op de vijf profvoetballers na hun carrière in een financiële put, en dat moet veranderen. Op een congres in Hofstade gaven beide heren gisteren duiding bij hun plannen, die werden gestaafd door ex-sportprofs als Leo Van der Elst en wielrenner Peter Van Petegem.

Smolders en Den Boer kenden een actieve spelerscarrière om trots op te zijn, en zijn tegenwoordig in dienst van de Nederlandse bank ABN-AMRO. "Er is duidelijk een hoge nood aan degelijke financiële begeleiding voor topsporters", klink het. "Het rijtje van financiële fiasco's wordt steeds langer. Van Eddy Planckaert en Danny Boffin tot Johan Cruijff en Diego Maradona." De cijfers zijn inderdaad onthutsend: drie op de vijf profvoetballers gaat na zijn carrière failliet.  

Hallo, Leo Van der Elst? De ex-Rode Duivel was gisteren een opgemerkte gast op het congres. Niet als ervaringsdeskundige, wel om Smolders en Den Boer een hart onder de riem te steken. Want verandering is nodig, beweert Leo. "Ik heb ook tijdens mijn carrière wel wat gasten gezien die moeite hadden met roem en geld", aldus de ex-speler van Club Brugge. "Als profvoetballer kom je in de belangstelling te staan en verdien je veel centen. Als je je niet laat begeleiden is het moeilijk om daarmee om te gaan. Ikzelf heb ook wat centen verloren door privé-zaken, maar gelukkig is de balans altijd positief gebleven."  

Ook ex-renner Peter Van Petegem kan meespreken over de problematiek. "Geld is altijd aanlokkelijk om de verkeerde kant mee op te gaan", klinkt het. "Ik heb collega's gezien die na hun carrière in een gokverslaving terechtgekomen zijn, en dan kan het heel snel gaan richting afgrond..."