Noors skiteam verstrikt in neonazirel door Vikingsymbool op truien

AFP
Het Noorse alpineskiteam bevindt zich, kort voor de start van de Olympische Winterspelen, in het oog van een storm. De reden: een symbool op hun uniformtrui dat gelinkt is aan het neonazisme

Met de Winterspelen in aantocht houdt het Noorse alpineskiteam er een strak trainingsregime op na: dagelijks staan er slaloms, gewichtstrainingen en ijsbaden op het programma. Het kiezen van een uniformtrui zou in vergelijking daarmee een gemakkelijke opdracht moeten zijn. Maar net die truien baren het team momenteel de meeste zorgen.

De truien zijn ontworpen in het thema van de Vikingcultuur, die momenteel een hernieuwde publieke interesse kent. De kleding is tegelijk een hommage aan het team, dat de bijnaam Attacking Vikings heeft. 

Lees hieronder verder

Rune

Op de trui staat een symbool dat gekend is als de Tyr-rune of teiwaz. In de Noorse cultuur wordt het symbool in verband gebracht met de god Tyr. De geschiedkundige betekenis is onduidelijk, maar de vorm van het teken doet denken aan een pijl of een speer en wordt door sommigen gezien als een symbool van mannelijke kracht.

Maar de aanwezigheid van het symbool op de truien doet in Noorwegen alarmbellen rinkelen. De teiwaz wordt immers als symbool gebruikt door een kleine, maar extreme en mogelijk gewelddadige neonazigroep, de Nordic Resistance Movement.

Het voorbije jaar hebben leden van de groep acties gehouden aan synagogen en op pleinen in Noorwegen en Zweden. Een van de slogans van de bende, 'Enough is enough', dook vorig jaar zelfs op op een trommel in de nationalistische betoging in Charlottesville in de Verenigde Staten.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michaël Van Gansbeke

  Dus de Germaanse cultuur moet sneuvelen omdat toevallig de nazi's er een runeteken van hadden geleend. Onnozele mensen toch.

 • Carl Lepez

  En wanneer komt er kritiek op de hamer en sikkelvlaggen die door veel partijen en groeperingen nog altijd gebruikt worden? Is het communisme niet verantwoordelijk voor miljoenen slachtoffers?

 • Wannes Vandevelde

  En omdat zo'n groepering dit eeuwenoude symbool claimt, is het plots vies? De nazi's gebruikten ook afbeeldingen van adelaars en die kom je ook nog steeds tegen op alles wat Duits is. Moet dat dan ook verboden worden? Kijk naar het historische van die symbolen, niet het misbruik ervan.

 • JEF JOOSSENS

  Alstublieft zeg, die trui staat vol symbolen en omdat daar nu ook een pijltje tussen staat dat kan gelinkt worden naar iets anders beginnen onze pezewevers weer een drama te maken. Man man, waar houd men zich toch mee bezig.

 • KEN MOONS

  Zou men dan niet beginnen met hamer en sikkel te verbieden . Zoek de cijfers maar eens op . Slachtoffers van communisten.