Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen stopgezet wegens te harde wind

ANP
Dik acht kilometer lang op een ouderwetse Gazelle beuken tegen de wind op de Stormvloedkering. Driehonderd sportievelingen deden vandaag mee aan de zesde editie van het Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen. Windstoten tot 130 kilometer per uur die vol op het lichaam beukten, maakten het tot een extreem zware expeditie. “Dit is de zwaarste editie ooit", vonden verschillende deelnemers. Max de Jong was net als vorig jaar de snelste.

Rond 13.45 uur moest de ploegentijdrit worden gestaakt. De wind trok op dat moment aan tot 100 kilometer per uur en dat werd de organisatie te gortig. Verschillende matten die nodig waren voor de tijdregistratie dreigden eerder al weg te waaien. “Vijftien van de twintig ploegen kon helaas niet meer starten. Reden: te veel storm voor de vrachtwagens die de fietsen moesten aanvoeren.”

Drie minuten langer

Om 10 uur ging de eerste deelnemer van start. Max de Jong (25) uit Giessenburg won de laatste editie en ook dit jaar was hij van de partij. In 2018 finishte hij in 18.16 minuten.  Om maar aan te geven hoe zwaar het dit jaar is: nu deed hij er bijna twee minuten langer over. Toch was hij weer de snelste met exact 20 minuten. Teun Sweere werd tweede voor Martin Lukasse uit Wemeldinge, die daarmee de snelste Zeeuw was.

Om de 30 seconden gingen de 200 individuele deelnemers van start. Om 12 uur startte de ploegentijdrit, waar 25 teams aan meededen. Alle deelnemers reden op dezelfde fiets: een Gazelle herenfiets zonder versnellingen, waarvan je alleen de zadelhoogte mag aanpassen en de banden op spanning mag zetten. Meer was niet toegestaan.

Bart Brentjens, voormalig olympisch kampioen mountainbiken, is nog altijd recordhouder met een tijd van 17 minuten en 51 seconden. Hij won met die tijd de eerste editie in 2013. Toen waaide de wind aan zo’n 30 kilometer per uur. Nu gaat het evenement alleen door wanneer de wind aan minstens 50 kilometer per uur waait.

De zwaarste editie was tot nu toe die van 2016, met code geel en winden van 80 kilometer per uur. De organisatie stond toen op het punt het evenement af te blazen. Deelnemers wisten de organisatie uiteindelijk alsnog te overtuigen om het door te laten gaan.

ANP
ANP
ANP
AFP
ANP
ANP
Het startpunt.
Maurice Steketee Het startpunt.
Klaar voor de start
Maurice Steketee Klaar voor de start17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Cuypers

  respect.

 • Carlo Verstappen

  Prachtig, je moet er maar op komen.

 • Erwin De Meyer

  Geweldig initiatief !

 • Jan Vanachter

  Ik vind dat geweldig van die Nederlanders, chapeau. En het nut? Kameraadschap, sociaal contact,sportiviteit,lol, ...super.

 • Gerard Braeckmans

  Met deze wind fietst men achteruit en diegenen die het laatst aankomt is gewonnen.