Merrie 'Black Caviar' is Sportvrouw van het Jaar in Australië

Sally Pearson moest haar meerdere erkennen in een paard
EPA Sally Pearson moest haar meerdere erkennen in een paard
De complete Australische sportwereld is woest op de Daily Telegraph, nadat de krant een paard heeft verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. De merrie 'Black Caviar' was in 2012 onverslaanbaar. Een slag in het gezicht van onder meer Sally Pearson en Anna Meares, atletes die goud wonnen op de Olympische Spelen.

Het was op sportgebied blijkbaar een wat teleurstellend jaar voor Australië. Toch was er op de Olympische Spelen in Londen vrouwelijk succes. Atlete Sally Pearson won goud op de 100 meter horden, terwijl baanwielrenster Anne Meares ook op de hoogste trede van het podium stond.

Die prestaties verbleekten volgens de krant echter bij die van Black Caviar. Het racepaard is al 22 wedstrijden ongeslagen; geen ander paard deed de voorbije 100 jaar beter.

De verkiezing lokte (logischerwijs) heel wat verontwaardigde reacties uit in de Australische pers. Andere kranten vonden de keuze voor Black Caviar "erg genant". Tom Harley, sportcommentator op de Australische tv, noemde de verkiezing "beledigend voor alle Australische vrouwen die geïnspireerd zijn door sport".

EPA