Manifest gebrek aan fair play ontketent vechtpartij in regel

YouTube
Fair play is een belangrijke waarde in het voetbal. Als die fair play manifest met de voeten wordt getreden, dan durft het in Zuid-Amerika weleens uit de hand lopen. In de kampioensmatch tussen het Venezolaanse Zamora en Mineros lapte de spits van Zamora alle regels van de fair play aan zijn laars door te scoren, hoewel de doelman van Mineros duidelijk aangaf dat hij geblesseeerd was en niet verder kon. De spelers van Mineros waren razend en er ontstond een vechtpartij waarbij de doelman van Zamora een slag uitdeelde (zie onderstaande video).

Wie zelf gevoetbald heeft, denkt wellicht spontaan: "Zo zou ik nog niet willen scoren." Na een terugspeelbal geeft Mineros-doelman Rafael Romo, in balbezit, duidelijk aan dat hij niet meer verder kan door een blessure. Het kan Zamora-spits Juan Falcon duidelijk geen barst schelen. Hij snoept de bal af van de weerloze keeper en na een korte aarzeling scoort hij zonder scrupules een ronduit laffe goal.

Dan volgt, ietwat begrijpelijk maar toch sterk overdreven, de furieuze reactie van de Zamora-spelers. Ze gaan collectief verhaal halen bij Falcon, die het op een lopen zet. De bezoekende doelman Alexis Angulo doet dan ook nog zijn duit in het onsportieve zakje door uit te halen naar een tegenstander die ook kermend neerzijgt. Ondertussen wordt aan de overzijde doelman Romo op de grasmat uitgebreid verzorgd.

Gelukkig geschiedde uiteindelijk toch sportieve gerechtigheid, want Zamora won de partij met 4-1.