Kompany herdenkt voetbalmatch kerstbestand 1914 met gedicht

PHOTO_NEWS
Vincent Kompany en vijftien andere persoonlijkheden uit de Engelse voetbalwereld hebben met een gedicht de voetbalmatch herdacht die op 25 december 1914 tijdens een kerstbestand tussen Duitsers en geallieerden gespeeld werd. Honderd jaar geleden lieten soldaten van beide legers aan het westfront de wapens links liggen en trokken ze het West-Vlaamse niemandsland in voor een partijtje voetbal.

Die gebeurtenis werd herdacht met een filmpje waarin voetballers, coaches en officials enkele verzen voorlezen. "It is so cold. The lines of this poem are sinking into the unforgiving mud. No clean sheet (Het is zo koud. De lijnen van dit gedicht zinken in de meedogenloze modder. Geen schone lei)", steekt Kompany van wal. Na de kapitein van Manchester City en de Rode Duivels komen Wojciech Szczesny (Arsenal), Charlie Austin (QPR), John O'Shea (Sunderland), Matt Bloomfield (Wycombe), Sir Trevor Brooking, Gary Neville, Howard Webb, Steve McClaren (Derby County), Steven Taylor (Newcastle), Jack Butland (Stoke), Ashley Williams (Swansea), Alan Irvine (West Bromwich Albion), Ian Holloway (Millwall), Morgan Schneiderlin (Southampton) en Mark Schwarzer (Chelsea) aan bod.

Jeugdtornooi
Met het gedicht werd midden november gestart tijdens een jeugdtornooi in Ieper. Onder de begeleiding van poëten kregen jonge voetballers de kans om hun verzen neer te pennen. Hun werk werd in zijn eindvorm gegoten door de Engelse dichter Ian McMillan. Het gedicht, dat als titel 'The Game' meekreeg, kadert in 'Football Remembers', een reeks van projecten en evenementen waarmee de Premier League, de Football League en de Engelse voetbalbond de Eerste Wereldoorlog herdenken. In mei 2014 was het Rode Duivel Eden Hazard (Chelsea), die de eer kreeg om 'Football Remembers' op gang te trappen.