Geen Messi of Ronaldo, maar de rijkste voetballer ter wereld speelt bij (de reserven van) Leicester City

Faiq Bolkah.
instagram fjbolkiah Faiq Bolkah.
Hij moet zijn profdebuut nog maken, maar nu al is deze kerel de rijkste voetballer ter wereld. Faiq Bolkiah is 19 en ligt onder contract bij Leicester City, waar hij voor de reserven speelt maar wel van interesse geniet van de Wolves, de leider in Engelse tweede klasse. De flankaanvaller is het neefje en een van de erfgenamen van Hassanal Bolkaih, de sultan van Brunei - met een fortuin van 17,6 MILJARD euro een van de allerrijksten ter wereld.

De vader van Faiq is Jefri Bolkiah, de broer van de sultan wiens inkomsten vooral uit de olie- en gaswinning in het land komen. Dat weerhoudt Faiq er niet van om, in plaats van rustig te teren op het familiefortuin, zijn weg te zoeken in het profvoetbal. Nadat hij voor de jeugd van het Engelse AFC Newbury speelde, tekende Faiq in 2009 een contract voor een jaar bij de befaamde jeugdacademie van Southampton, die onder andere Gareth Bale en Theo Walcott grootbracht. Daar werd hij doorgestuurd, waarna hij in 2013 op proef mocht bij Arsenal. Hij speelde dat jaar voor de 'Gunners' in de zogeheten Lion City Cup. Scóórde zelfs in dat toernooi, tegen een jeugdselectie uit Singapore. Chelsea gaf hem in 2014 een contract van twee jaar, waarna hij een jaar later Stamford Bridge verliet om voor drie jaar in Leicester te tekenen. (lees hieronder verder)

In het shirt van Chelsea.
rv In het shirt van Chelsea.

Bovendien: Faiq is ook de kapitein van Brunei, een land in Zuidoost-Azië omringd door Maleisië. Hij telt 9 A-caps en 1 goal achter zijn naam. Vorig jaar nog actief in de Aceh World Solidarity Tsunami Cup. En dat terwijl hij geboren is in Los Angeles en voor de Verenigde Staten had kunnen spelen. Maar Faiq is trouw aan zijn roots en koos voor Brunei. In een zeldzaam interview zegt hij: "Ik speel voetbal van zolang ik me kan herinneren en ik heb het altijd geweldig gevonden. Mijn ouders hebben me steeds gesteund in mijn droom om profvoetballer te worden. Ze trainden me hard tijdens mijn kinderjaren, zowel op mentaal als fysiek vlak. Ik kan dus wel zeggen dat ze voor mij echte rolmodellen zijn."

Happy Father's Day, Love you ❤.

Een foto die is geplaatst door null (@fjbolkiah) op

Toch maar oppassen met dat laatste: de vader van Faiq, Jefri Bolkiah, staat bekend als de playboy van de koninklijke familie van Brunei. Zo heeft Faiq maar liefst 17 broers... Jefri had ook de behoefte 13 miljard euro staatsgeld te verduisteren voor eigen gebruik. Geld dat hij uitgaf aan wagens, horloges, gouden pennen en karaokefeestjes waarbij veel schaars gekleed vrouwelijk volk uitgenodigd werd. Zo zou hij een wagenpark hebben van maar liefst 2.300 stuks, waaronder een reeks Bentley's, Ferrari's en Rolls-Royces. Ook zijn jacht met de toepasselijke naam 'Tits' (met twee tenders die smaakvol 'Nipple 1' en 'Nipple 2' heten) mocht wat kosten.

The babies 🐯😍

Een foto die is geplaatst door null (@fjbolkiah) op

En toen Jefri zijn vijftigste verjaardag vierde, nodigde hij niemand minder dan Michael Jackson uit om zijn feestje op te luisteren met een privé-concert voor hem en zijn familie. De 'King of Pop' kreeg wat kleingeld van Jefri in ruil: 14 miljoen euro. Voor de gelegenheid liet Jefri zelfs een volledig stadion optrekken. Sinds enkele jaren staat hij nu toch onder financiële curatele. 

Congratulation to his majesty. 50 years of ruling. Long live the king. #goldenjubilee 🇧🇳

Een foto die is geplaatst door null (@fjbolkiah) op

Good to be back home on the island 🌞🇧🇳🏝

Een foto die is geplaatst door null (@fjbolkiah) op
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elly Terweil

  De rijkste voetballer ter wereld (per prestatie dan) dat is kompanie en niemand anders basta!

 • François Nuyts

  Die voetbald nog voor zijn plezier want voor het geld moet hij het zeker niet doen in tegenstelling tot al die andere poenscheppers .

 • Dick DECOCK

  Meer respect voor vuilnismannen dan voor voetballers.

 • danny meulders

  je moet geluk hebben waar je en bij wie je geboren word en dat ze voor U zorgen , de juiste scholing geven en dan moet je het zelf doen

 • jurgen hens

  Geld opent deuren.