Fraai gebaar: NFL-team contracteert gehandicapte Walker

Devon Walker tussen oud-ploeggenoten.
ap Devon Walker tussen oud-ploeggenoten.
In de Verenigde Staten hebben veel sportliefhebbers het gisteren niet droog kunnen houden bij een schitterend gebaar van het professionele American Football-team New Orleans Saints. Het NFL-team 'contracteerde' gisteren Devon Walker, een voormalig speler die sinds 2012 is verlamd door een dwarslaesie.

De club uit New Orleans verraste media en publiek gisteren bij een persconferentie tijdens een trainingskamp voor talenten met de mededeling dat ze een nieuwe speler hadden aangetrokken. Walker, die zich voortbeweegt met een door zijn mond bestuurde gemotoriseerde rolstoel, werd tot zijn eigen verrassing naar voren geroepen en ondertekende een 'erecontract'.

Walker raakte bij een tackle tijdens een wedstrijd van Tulane University - een universiteit in New Orleans - tegen Tulsa in 2012 volledig verlamd bij een botsing met een teamgenoot. Tijdens zijn revalidatie leerde hij niet alleen omgaan met een leven zonder functionerende ledematen, maar haalde hij ook een universitaire graad in moleculaire biologie. Het feest van zijn afstuderen was gisteravond.

New Orleans Saint nam eerder op de dag de gelegenheid te baat hem op die dag als cadeau een erecontract aan te bieden. Zijn oude coach Curtis Johnson van Tulane bracht de volledig verraste Walker met familie en vrienden onder 'valse voorwendselen' naar het hoofdkantoor van The Saints. "Ik dacht dat ik oesters ging eten. Plots stond ik hier", zou Walker later zeggen.

Manager Sean Payton, een van de succesvolste coaches uit de NFL-geschiedenis, sprak hem en de aanwezigen toe. "Hij is een inspiratie voor onze stad, regio en de complete Tulane-gemeenschap. Het is aan ons om dat te koesteren en uit te dragen", zei Payton. "Ik ben supertrots op hem. Hoe hij hier mee is omgegaan... Ongelooflijk. Als voorbeeld voor iedereen die enorme klappen in zijn leven krijgt, bieden wij hem daarvoor een erecontract voor het leven aan."

Devon Walker, gisteren op het trainingscomplex van New Orleans Saints.
AFP Devon Walker, gisteren op het trainingscomplex van New Orleans Saints.