Fan tot in de dood: Schalke opent begraafplaats voor supporters

Schalke FanFeld
Clubliefde gaat voor sommige supporters heel erg ver. Die van Schalke kunnen zich vanaf heden zelfs laten begraven in de heilige grond van hun club. Schalke 04 beschikt immers over een eigen begraafplaats op 500 meter van het stadion in Gelsenkirchen.

'Schalke FanFeld' is 3.600 vierkante meter groot en ligt op een boogscheut van de Vetlins-Arena. Er zijn 1.904 plaatsen voorzien waar fans kunnen worden begraven - het aantal komt overeen met het jaar waarin Schalke is opgericht. De laatste rustplaats is een voetbaloase in de blauw-witte kleuren van de club. Vanuit de lucht lijkt het op een echt voetbalstadion: rond het veld bevinden zich twee balkons en hekken zoals in een tribune en het hele oppervlak wordt verlicht door grote schijnwerpers.

Vooral in de lente en in de zomer zal de begraafplaats erg kleurrijk zijn met liefst 80.000 bloemen. De grafstenen zijn zeshoekig, een verwijzing naar de vorm van het leer in oude voetballen. Het centrale veldje beschikt over twee doelen die een groot logo van de club in de middencirkel omringen. Wie in deze cirkel wil liggen, zal een echte Schalke-legende moeten zijn. De normale fans zullen minstens 5.406 euro voor een graf moeten neertellen. Inbegrepen in de begraafplaats zijn een 25-jarig "lidmaatschap", het ontwerp van een grafsteen en het onderhoud van het graf.

Trouwe fans kunnen hun plekje nu voor 1.250 euro reserveren. Dat deed bijvoorbeeld Rolf Rojek, voorzitter van de fanclub van Schalke. Hij was er als de kippen bij en kaapte het graf met het clubnummer 04 weg. Met Hamburg beschikt overigens nog een andere club uit de Bundesliga over een eigen begraafplaats. Sinds 2008 zijn er echter nog niet veel begrafenissen geweest.